kara łączna

• Autor wątku Autor wątku juniorek1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
juniorek1985

juniorek1985

Użytkownik
Odpowiedzi
112
witam jezeli mam 4 wyroki i tylko 3 podlegaja łączeniu to prosbe o kare łaczną mam napisac do tego sadku co wydał ostatni wyrok co spowodował odwieszenie czyli tych 3 co podlegaja łączeniu ale on sam nie podlega łaczeniu czy do tego co wydał ostatni w tych juz odwieszonych co bedą złączane???

Było już o tym na forum.

Art. 569. kodeksu postępowania karnego:

§ 1. Jeżeli zachodzą warunki do orzeczenia kary łącznej w stosunku do osoby prawomocnie skazanej wyrokami różnych sądów, właściwy do wydania wyroku
łącznego jest sąd, który wydał ostatni wyrok skazujący w pierwszej instancji.
§ 2. Jeżeli w pierwszej instancji orzekały sądy różnego rzędu, wyrok łączny wydaje sąd wyższego rzędu.
§ 3. W razie zbiegu wyroków sądu powszechnego i szczególnego, o karze łącznej
orzeka ten z sądów, który wymierzył karę surowszą podlegającą łączeniu.

Moim zdaniem w Twoim pytaniu chodzi o ostatni wyrok skazujący podlegający łączeniu.

Ja pamiętam, że mieliśmy podobny przypadek- ostatni wyrok był w innym sądzie, a potem inny sąd odwiesił inne wyroki w zawieszeniu- i właściwie do orzekania o wydaniu kary łącznej uprawnione były 2 wydziały- ten który wydał prawomocny wyrok powiedzmy rok za coś zupełnie innego i ten drugi który zarządził wykonanie kary i odwieszenie 2 innych starych wyroków. I trochę trwało zanim oba sądy doszły do porozumienia który będzie to rozpatrywał...

ale u mnie to kurator wnosił o odwieszenie z obligu

nie o to mi chodziło- najpierw kurator wnosi z obligu, potem sąd odwiesza- i pytanie czy to ten sąd ma wydać wyrok łączny- który wydał ostatni wyrok który podlegał pod łączny czy ten który wydał w ogóle ostatni wyrok ale nie podlegał pod łączny tyle, że był ostatni...trochę to było zagmatwane...ale wyrok łączny był ładny bo z 2 lat + 1,6 złączyli do 2,4 lata...więc źle nie było...tyle,że te 2 lata to też był wyrok łączny...

Ostatnia edycja:
ile może otrzymać wyroku łącznego osoba pierwszy raz przebywająca w więzieniu? stare wyroki za niedostosowanie sie do zakazu prowadzenia poj. mechanicznych - tam miał dwa wyroki....1 rok i 3 m-ce to pierwszy wyrok, drugi 4 m-ce i trzeci za malwersacje finansowe 1 rok. czy to wogóle mozna połaczyć?

Powrót