kara na 2 miliony zł szybkie pytanie

• Autor wątku Autor wątku delgado88a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

delgado88a

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Otrzymalem wezwanie do zapłaty na wysokość 1.917.170,00zł

W tym wezwaniu od kancelarii Radcy prawnego jest opisane za co ta kara za co dokladnie i mam termin 14 dni na wplatę itp

Natomiast nie wpisali ani jednej podstawy prawnej.

co z tym zrobić?

Są to filmy- fragmenty ze szkoleń.
Cytuje 'Darmowa retransmsja ze szkolenia XYZ'

Udostępnilem te fragmenty 45 minutowe w ktorych są reklamy wypowiedzi uczestników i wybiórczo treści z pełnego szkolenia a w karze mam policzoną kwotę za caly 10 godzinny materiał x ilość wyświetlen na yt

Leszku oczywiście że nie są mojego autorstwa dlatego otrzymalem wezwanie do zapłaty, wracając do tematu w każdym materiale wyświetlana byla prośba o udostępnianie tego filmu dla innych. W niektorych widnieje taka prośba w opisach pod filmem.

Ostatnia edycja:
delgado88a napisał:
... w każdym materiale wyświetlana byla prośba o udostępnianie tego filmu dla innych. W niektorych widnieje taka prośba w opisach pod filmem.
To nie oznacza zgody na rozpowszechnianie, zatem Twoje działania były bezprawne. Czy w piśmie podają sposób wyliczenia wysokości roszczenia?

A ich działania są prawne? Jak mogę rozpowszechniać materiały które i tak były publiczne?
jak dla mnie tu pasuje art. 286 § 1 kk tj.

Podają sposób wyliczenia,

i tu nie zgadza mi sie kolejna rzecz, wyliczył mi koszt pełnych dwu dniowych szkolen.

PYTANIE
Czy wezwanie do zapłaty powinno zawierać podstawy prawne?

Ostatnia edycja:
delgado88a napisał:
... Jak mogę rozpowszechniać materiały które i tak były publiczne? ...
To, że są dostępne publicznie nie uprawnia nikogo do dalszego ich rozpowszechniania, jest to naruszenie praw autorskich majątkowych za co grozi odpowiedzialność cywilna i karna:!:
Jest to po prostu przestępstwo z Art. 116. Prawa autorskiego.
delgado88a napisał:
... Podają sposób wyliczenia, ...
Przepis prawny:
Art. 79.
[Odpowiedzialność cywilna]

1. Uprawniony, którego autorskie prawa majątkowe zostały naruszone, może żądać od osoby, która naruszyła te prawa:
...
b) poprzez zapłatę sumy pieniężnej w wysokości odpowiadającej dwukrotności, ... stosownego wynagrodzenia, które w chwili jego dochodzenia byłoby należne tytułem udzielenia przez uprawnionego zgody na korzystanie
z utworu;
...
Prawo autorskie.

Skoro nie zgadzasz się z owym wyliczeniem poczekaj na ocenę Sądu.

Ostatnia edycja:
Leszek jeśłi udostępnisz 20 sekund Muzyki ktora w pelnej wersji trwa 3 minuty również zapłacisz za całość?

Bo ja udostępniłem 45 minut a całosć trwa 10h (to jeden przykład)

To ile rozpowszechnisz nie ma znaczenia, odpowiadasz za rozpowszechnienie. Jak napisałem wyżej, Sąd pomoże Ci w weryfikacji tych roszczeń.

LeszsekS napisał:
To ile rozpowszechnisz nie ma znaczenia, odpowiadasz za rozpowszechnienie. Jak napisałem wyżej, Sąd pomoże Ci w weryfikacji tych roszczeń.

Czy wezwanie do zapłaty moze NIE zawierać podstawy prawnej?

Moze bo wezwanie do zaplaty to najczesciej straszak. Potem przyjda pisma typu przedsadowe wazwanie, ostateczne wezwanie, wezwanie ostatniej szansy, i inne bzdury i dopiero jak im sie bedzie juz bardzo nudzic to moze pojda do sadu.
A i tak sie skonczy pewnie na polubownym dogadaniu sie gdzie z 2mln zl kary zrobi sie np. 2 tys.

Regand napisał:
Moze bo wezwanie do zaplaty to najczesciej straszak. Potem przyjda pisma typu przedsadowe wazwanie, ostateczne wezwanie, wezwanie ostatniej szansy, i inne bzdury i dopiero jak im sie bedzie juz bardzo nudzic to moze pojda do sadu.
A i tak sie skonczy pewnie na polubownym dogadaniu sie gdzie z 2mln zl kary zrobi sie np. 2 tys.
dzieki

Regand napisał:
... inne bzdury i ...
delgado88a napisał:
Nie czekaj na te "bzdury" zacznij dogadywać się od razu bo ocena przedmówcy bez znajomości szczegółów jest niewiele warta. Już dwa razy Ci wskazywałem, że weryfikacji roszczeń może dokonać Sąd.

Regand napisał:
Moze bo wezwanie do zaplaty to najczesciej straszak. ...
Nie straszak tylko normalny tok postępowania w takich sprawach.

PS.
Pamiętaj, że jest to również przestępstwo o czym pisałem wyżej.

Ostatnia edycja:
Leszku Wezwanie do zapłaty odnosi się do pełnych filmów ktorych nie widziałem nawet na oczy
mam sie zacząć dogadywać na tej podstawie i automatycznie przyznając sie do winy?

Filmów nie ma już w sieci jedynie zrobiony print screen miniaturek tych materiałów.

Gdybym kupił od niego materiał i udostępnil publicznie to tak... faktycznie moglby liczyc straty a ja by szczerze się obawiał

Ostatnia edycja:
delgado88a napisał:
... Wezwanie do zapłaty odnosi się do pełnych filmów ...
Wróć do treści cytowanego wyżej Art. 79. Prawa autorskiego, nie bierze on pod uwagę rozmiaru rozpowszechnionego bezprawnie utworu.
delgado88a napisał:
... Gdybym kupił od niego materiał i udostępnil faktycznie moglby liczyc straty ...
To w jakim zakresie korzystasz z uzyskanej licencji (pełny czy częściowy) to jedynie Twój problem.

Ostatnia edycja:
Powrót