Kara od UFG - rzekomy brak OC

• Autor wątku Autor wątku hk1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hk1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dobry wieczór.
Szukam kogoś, kto może miał podobny problem, albo osoby, która mi podpowie jak mogę załatwić korzystnie dla mnie :)sprawę nałożonej na mnie kary za rzekomy brak OC.
Sprawa wygląda następująco;
08/2022 w Niemczech kupuję auto na PL tablicach, dzwonię do urzędu w którym był ów pojazd zarejestrowany, otrzymuję wiadomość, że auto zostało sprzedane w 06/2022 obcokrajowcowi i jest w PL wyrejestrowane,(rozmowa telefoniczna,nie mogę jej treści udowodnić) W styczniu 2023 roku auto przywożę do PL i próbuję zarejestrować, okazuje się, że zgłoszone jest tylko zbycie pojazdu, na mój wniosek wysłany do poprzedniego urzędu, auto zostaje wyrejestrowane, następnie zostaje zarejestrowane w moim urzędzie. W tym samym dniu wykupuję polisę OC. KIlka dni temu otrzymuję z UFG wezwanie do zapłaty kary za brak oc w okresie od 01,01,2023 do 16,01,2023. Dodam, że auto zarejestrowałem 17,01,2023, czy mam jakieś szanse, żeby uniknąć tej kary,proszę o pomoc.

Jeśli nie masz papieru, potwierdzającego wcześniejsze wyrejestrowanie pojazdu w PL, to szanse oceniam marnie. Słowo przeciw słowu.
Jeżeli pojazd był cały czas zarejestrowany w PL (a nie miał OC), to miałeś obowiązek je wykupić w dniu zakupu auta, a nie w dniu rejestracji w WK.

Jeśli się dobrze orientuję to wyrejestrowując auto należy oddać tablice rejestracyjne i dow. rej.

Powrót