Kara odebrania prawa jazdy, ponowny kurs

• Autor wątku Autor wątku wnorek07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wnorek07

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
mam pytanie, jeżeli kara odebrania prawa jazdy na okres 2 lat minęła w 2007 roku, czyli w sumie minęły już 4 lata od odebrania prawa jazdy, to trzeba robić ponowny kurs czy wystarczy jeszcze sam egzamin?

21. Za jazdę rowerem po pijanemu (0,9 promila) dostałem zakaz prowadzenia pojazdów przez 2 lata. W związku z tym muszę ponownie zdawać egzamin na prawo jazdy ale moje pytanie brzmi, czy muszę ponownie płacić za cały kurs i czy muszę ponownie robić badania i zdawać testy?
Zgodnie z przepisami osoba ubiegająca się o przywrócenie uprawnienia do kierowania, cofniętego na okres przekraczający 1 rok, podlega kontrolnemu sprawdzeniu kwalifikacji poprzez zdanie egzaminu państwowego. W tym celu nie należy ponownie odbywać kursu na prawo jazdy, natomiast należy zgłosić się do wydziału komunikacji, który wyda skierowanie na egzamin państwowy. A wiadomo, że egzamin państwowy obejmuje i część teoretyczną - testy i jazdę.

Źródło:
Ośrodek Szkolenia Kierowców Delta Plus. Gdańsk Oliwa, ul. Bora-Komorowskiego 41a. Kursy na prawo jazdy.

ja rozumiem że po 2 latach mogłem zdać tylko egzamin, ale mnie jakoś się nie spieszyło, poprostu samochód był mi nie potrzebny, ale teraz minęły już 4 lata lata i dalej wystarczą tylko egzaminy?

Tak. W cytacie, który przytoczył atmosphere wcale nie ma mowy tylko o dwóch latach. Przeczytaj go uważnie.

Powrót