Kara pieniężna za późne zameldowanie

• Autor wątku Autor wątku yksja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yksja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Otrzymałam kare w wys. 90 Euro za to, że się za późno zameldowałam. Byłam zameldowana w innej miejscowości w Niemczech, a po przeprowadzce nie przemeldowałam się. Zrobiłam to dopiero wtedy, kiedy skończył mi się kontrakt i musiałam zarejestrować się w Arbeitsamt. Na domiar złego (nie wiedząc czym to grozi), zameldowałam się od daty, kiedy rzeczywiście zaczęłam mieszkać w tej drugiej miejscowości, czyli po roku czasu...Zrobiłam tak, bo pani w urzędzie zapytała od kiedy chce się zameldować. Zgodnie z prawdą, powiedziałam, że od tego momentu, od którego tu mieszkam. Nie zdawałam sobie sprawy z obowiązującego prawa. Nikt mnie nie pouczył, nikt nie powiadomił, że zameldować trzeba się w ciągu tygodnia. W międzyczasie wyjechałam na dwa miesiące do Polski. Po powrocie, minął kolejny miesiąc, dostałam wezwanie do zapłaty. Nie wiedziałam nawet o co chodzi, co mam zapłacić, gdyż pierwszego listu z racji pobytu w Polsce nie odebrałam. Zaczęłam gorączkowo przeszukiwać całą korespondencję z tych dwóch miesięcy i znalazłam tam list z Urzędu Miasta. Byłam bardzo zaskoczona cała sytuacją. Na domiar złego odwołać od tej decyzji można się było w ciągu dwóch tygodni. A jak ja mogłam to zrobić, kiedy nawet nie wiedziałam, że taki list otrzymałam... Oczywiście mimo tego, prośbę o anulowanie kary wysłałam, tłumacząc się niewiedzą, zarzucając niemieckiemu urzędowi niedoinformowanie i niepouczenie obcokrajowców oraz trudną sytuacją finansową (brakiem pracy, zarejestrowana w Arbeitsamt). Zapomniałam niestety napisać, dlaczego tak późno im odpisałam, bo w odpowiedzi dostałam, ze na odwołanie miałam dwa tygodnie i jedynie wydłużają mi czas zapłaty do końca miesiąca.
Czy jest sens pisać kolejne pismo, tłumacząc dlaczego tak późno wpłynęło moje odwołanie i że nie mam obecnie środków, aby taką kwotę zapłacić?
Co mi grozi jeżeli nie zapłacę tej kary?

Ponieważ, jak piszesz, termin do wniesienia sprzeciwu (Einspruch= sprzeciw) od decyzji o ukaraniu mandatem za naruszenie obowiązku meldunkowego już upłynął, jednym sensownym pismem byłaby prośba o rozłożenie tych 90,- Euro na raty. Niestety, przy tego rodzaju mandatach urząd - w razie nie zapłacenia mandatu - może (ale nie musi) zastosować tzw. "Erzwingungshaft", czyli areszt wymuszający (Erzwingung=wymuszenie; Haft=areszt), aby wymusić zapłatę mandatu. Miejmy nadzieję, że do tego nie dojdzie, ale wskazane byłoby pismo z prośbą o rozłożenie na raty, albo odroczenie terminu płatności. Takie pismo trzeba jakoś rzeczowo uzasadnić, oczywiście trudną sytuacją itp. dołączając jakieś dowody na obecne dochody.
Jeśli chodzi o niewiedzę o obowiązku przemeldowania się, oraz brak pouczania, to nie jest to wystarczającym usprawiedliwieniem, ponieważ jest to ogólnie obowiązujące prawo, a poza tym pouczenie zawarte jest przeważnie na wszystkich formularzach meldunkowch.

Dziękuję za odpowiedź.
Nie będę już wysyłać kolejnych pism. Wpłacę całą należność.

Powrót