Kara pieniężna.

• Autor wątku Autor wątku smocze3k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smocze3k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam.
Prosiłbym o poradę ponieważ nie mam pojęcia co mam teraz zrobic.
W skrócie powiem że gdy skończyłem 18lat i otrzymałem dowód odbiło mi troche i nabrałem telefonów w plusie mix. Dokładnie 3 numery w pewnych odstępach czasu. Przychodziły mi wezwania do zapłaty, kary umowne itd aż w końcu dług został odkupiony i teraz dostałem pismo od ich prawnika z ugodą którą byłem zmuszony podpisać chcąc uniknąć sądu. Zadzwoniłem do nich aby jakoś sie ugadać i odroczyć na razię spłatę lecz jedyne co udalo mi sie zalatwić to przedluzenie terminu splaty z 30dnia miesiaca na 10 dzien miesiaca. Lecz nie jestem w stanie płacić ponieważ kara wynosi ponad 5 tysiecy(za 3 numery).

rozłożyli mi to na raty na 12miesięcy z tym że rata wynosi po 100zł czyli w 1 msc za 3 numery wychodzi po 300zl na msc. Niestety nie stać mnie na spłacanie tych rat w tej chwili ponieważ mam inne problemy finansowe i coś musze odłożyć na pozniej. I teraz moje pytanie co bedzie dalej ze mną jeśli przez miesiąc gora 2 nie bede splacal rat?. Od razu mówię że mieszkam u rodziców i nic nie posiadam na siebie z rzeczy materialnych. Proszę o pomoc ponieważ może wam sie wydawać ze to nie duzo ale na mój wiek (21) lat jest to strasznie duzo i nie potrafie sobie poradzic z tymi dlugami. Tak więc proszę o jakąs radę co może sie stać w najgorszym wypadku.

Możliwości jest wiele:
1. Wpis do rejestru dłużników - przynajmniej już pan nie zaciągnie więcej kłopotliwych zobowiązań i nie powiększy sobie długu
2. Sprawa w sądzie wytoczona przez wierzyciela, bo w koncu nie wywiazuje się pan z zawartej ugody
3. Egzekucja komornicza należności - dobry komornik ściągnie z pana należność, wierzyciel może też poczekać aż w końcu będzie pan miał jakieś środki i wówczas dokona egzekucji wraz z odsetkami

Jeśli dojdzie do sprawy w sądzie to zostanę obciążony kosztami postępowania sądowego?
A jeśli dojdzie do egzekucji komorniczej a nie posiadam nic z rzeczy materialnych na siebie ale pracuje i mam wyplate to czy gdy siadzie mi na konto to bedzie zabieral ile bedzie mu sie podobalo czy po prostu tyle ile wynosi miesieczna rata?
A co do wpisu to chyba raczej nie chciałbym tam trafić bo w zyciu bywa różnie i nigdy nie wiadomo kiedy zostane przycisniety do muru i bede musial prosić o kredyt...

smocze3k napisał:
Jeśli dojdzie do sprawy w sądzie to zostanę obciążony kosztami postępowania sądowego?
A jeśli dojdzie do egzekucji komorniczej a nie posiadam nic z rzeczy materialnych na siebie ale pracuje i mam wyplate to czy gdy siadzie mi na konto to bedzie zabieral ile bedzie mu sie podobalo czy po prostu tyle ile wynosi miesieczna rata?
A co do wpisu to chyba raczej nie chciałbym tam trafić bo w zyciu bywa różnie i nigdy nie wiadomo kiedy zostane przycisniety do muru i bede musial prosić o kredyt...

1. tak.
2. Komornik znajdzie wartościową rzecz w mieszkaniu, na którą nie będzie imiennej faktury i gotowe.
- co do wypłaty, płaca minimalna brutto 1600,- jest wolna od obciążeń komorniczych. Jeśli zarbiasz powyżej, to komornik może zająć 50% wynagrodzenia.
3. No to lepiej spłacaj.

Czyli mam rozumieć że rzeczy moich rodziców mogą być przejęte przez komornika bo nie maja na nie faktury imiennej? A jeśli wymeldują mnie z mieszkania i nie będę już widniał jakobym tu mieszkał? to czy wtedy też będzie mógł zabrać rzeczy moich rodziców?

dobra, nie demonizujcie już. wiadomo że komornik upierdliwy będzie chciał zajać co mu tylko nie ucieka, ale z drugiej strony jaki konsument bierze faktury imienne na zakupy? myślę że sprawa do wybronienia w sądzie bez wiekszych kłopotów (oczywiście najlepiej zapobiec wtargnięciu komornika - nie wiem, może jakieś pismo rodziców w stylu "atak obronny uprzedzający" jak to mawia korea północna

No właśnie jeśli tak jest to jest to bardzo głupie bo nikt nie myśli zeby brac fakture imenna bo jak komornik wpadnie to nam zabierze... smieszne to troche. Ale i tak nawet jak dojdzie do sprawy w sądzie to jeśli przedstawie sytuacje swoja to czy sąd może umorzyć mi dlug np na okres 2-3 miesiecy czy tylko osoby u ktorych mam dlug mogą to zrobić(ale nie zrobią bo juz sie dowiadywalem)? No i oczywiście jeśli dojdzie do sprawy w sądzie to czy oprocz kosztow sadowych zostana jeszcze naliczone jakies dodatkowe koszta? i jesli ktoś sie orientuje to jakie są koszta sadowe za takie sprawy?

Sąd może cie zwolnić od kosztów sądowych. Dodatkowe to np.koszty zastępstwa procesowego jeśli druga stronę reprezentuje profesjonalny pełnomocnik, koszty egzekucji komorniczej....

Dobra dzieki wielkie wszystkim:) na razie to tyle zobaczymy co będzie dalej:)

Powrót