Kara porządkowa z Sekcji Należności Sądowych

• Autor wątku Autor wątku vivian80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vivian80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Cześć. Otrzymałam wezwanie do zapłaty z sądu okręgowego z sekcji należności. Jest to grzywna 1000 zł. W piśmie jest informacja że to kara wydana w postanowieniu z dnia … . Nie znam ludzi wpisanych w tym piśmie. Jest to proces ich przeciwko jakiemuś bankowi. Czy sąd może wydać coś takiego bez informowania mnie. Nie dostałam wcześniej żadnych pism z sądu. Tego postanowienia na które się powołuje w piśmie, nic. Będę dzisiaj dzwonić do sądu. Pytanie czy mogę się od tego jakoś odwołać? Ile mam na to czasu? Bo w tym piśmie nie ma żadnych pouczeń, nic. Dziękuję za pomoc.

vivian80 napisał:
Pytanie czy mogę się od tego jakoś odwołać? Ile mam na to czasu?
Jeżeli jest to kara porządkowa za niestawiennictwo to powinna Pani otrzymać odpis takiego postanowienia wraz z pouczeniem co do zaskarżenia. Od takiego postanowienia przysługuje zażalenie. Warunkiem wydania takiego postanowienia jest doręczenie świadkowi wezwania na posiedzenie.

Ja nie otrzymałam nic. Tylko to jedno pismo o grzywnie. Nie wiem czego ona dotyczy. Nie otrzymałam żadnych wezwań. Nie miałam awizo którego bym nie odbierała. Czyli co w takiej sytuacji? Jeżeli minął termin na odwołanie?

vivian80 napisał:
Czyli co w takiej sytuacji? Jeżeli minął termin na odwołanie?
Termin do odwołania być może w ogóle nie zaczął biec - więcej dowie się Pani w sądzie.

Bardzo dziękuję.

Powrót