Kara porządkowa za niestawiennictwo

• Autor wątku Autor wątku robo 28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robo 28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
Dostałem wezwanie na rozprawę karną w charakterze świadka. Rozprawa ta nie odbyła się ze względu na niestwienie się oskarżonego. Na tej rozprawie sędzia wymienił termin (17.04) następnej rozprawy ale dodał, że do wszystkich jeszcze zostaną wysłane wezwania. Przed wymienionym terminem nie przyszło żadne wezwanie więc uznałem że rozprawa została przełożona. Dzisiaj tj. 22.06 dostałem wezwanie na rozprawę na 25.06 a wraz z nim postanowienie Sądu o nałożeniu kary 5000 PLN za niestawienie się na rozprawie 17.04.
Czy to postanowienie jest zasadne?
Co mam teraz zrobić 5 tys. to dużo pieniędzy a ja nie mam tyle. Jak mogę uniknąć tej kary?

robo 28 napisał:
dodał, że do wszystkich jeszcze zostaną wysłane wezwania.

Oczywiście nie wiem co zostało faktycznie powiedziane ale to co napisałeś brzmi mało prawdopodobnie. Jeśli byłeś obecny w Sądzie i Sąd ustnie wezwał Cię na rozprawę na konkretny termin - jest to skuteczne i wystarczające. Nie wysyła się w takiej sytuacji dodatkowych wezwań na piśmie.

Możesz pójść do Sądu, poprosić o wgląd w ostatni protokół rozprawy i sprawdzić co tam jest zapisane w zakresie ewentualnego wezwania na piśmie.

Co mam teraz zrobić 5 tys. to dużo pieniędzy a ja nie mam tyle. Jak mogę uniknąć tej kary?

Być może wystarczy stawić się na kolejny termin i powiedzieć że wcześniej nie stawiłeś się z powodu opacznego zrozumienia Sądu i być może Sąd uchyli tę karę. Ocena należy tu do Sądu.

Masz też prawo już teraz zażalić się na decyzję o karze ale to ma sens jeśłi miałbyś konkretne argumenty (tu istotne by było szczególnie to co dokładnie zapisano w protokole z poprzedniego terminu).

a czy ja jako świadek mam prawo do przeglądania protokołu z rozprawy? Czy gdzieś jest to uregulowanie prawnie? Bo dzwoniłam do Sądu a Pani stanowczo mi powiedziała że nie mam takiego prawa.

Powrót