kara umowna w umowie o prace

• Autor wątku Autor wątku dyni
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dyni

Stały bywalec
Odpowiedzi
522
Cześć,
Pracownik podpisał umowe 18.06, data rozpoczecia zatrudnienia 1.08. Czy przyszły pracodawca może wpisac w umowie kare umowną np. w wysokości 3-krotności wynagrodzenia jesli nie dojdzie do nawiązania stosunku pracy z przyczyn leżących po stronie pracownika? Np. przyszły pracownik się rozmysli i nie rozpocznie zatrudnienia 1.07. Jest to forma zabezpieczenia dla pracodawcy, ale czy zgodna z prawem?

Nie
Kare można zaisać jezeli strony podpiszą przedwstępną umowę (przyrzeczoną )
Umowa przedwstępna o pracę powinna być zawarta na piśmie i zawierać wszystkie elementy istotne przyszłej umowy o pracę

Ale tak życiowo, po co to wpisywać - jak umowę podpisze, ale 1 lipca złoży wypowiedzenie i do 18 lipca będzie chory i nawet go nie zobaczycie. Osiągnie co chce - a jeszcze WY poniesiecie koszty badań i ekwiwalentu za niewykorzystany urlop i jak nie ma okresu wyczekiwania to jeszcze wynagrodzenie chorobowe. Będzie chcieli jego wy_ymać - a wy_dyma Was nawet bez odrobiny sprytu.
Siłą go nie przytrzymacie. Ja tam jestem zwolennikiem polubownych rozstrzygnięć, po co kogoś trzymać jak nie chce pracować.

Ja również się z Wami zgadzam, to nie u mnie w firmie stosujemy taki zapis, tylko koleżanka od 1.07 zaczyna nową prace i podpisała umowe z zapisem o karze umownej. I nie chodzi mi o życiowe podejście, tylko od strony prawnej czy jej nowy pracodawca mógł tak postapić.
Koleżanka podpisała po prostu umowe o pracę z datą zawarcia 18.06, data rozpoczęcia zatrudnienia 1.07. Jesli dobrze rozumiem Cologniola, kary umownje mocy prawnej mimo, że koleżanka podpisała umowe? Aby jej przyszły pracodawca mógł się ubiegać o zapłate kary umowej to powinni podpisać umowe przedwstępną?

Tego nie wiem, ale czy nie może wypowiedzenia złozyć JUŻ - przed faktycznym rozpoczęciem świadczenia pracy?

"Koleżanka podpisała po prostu umowe o pracę z datą zawarcia 18.06, data rozpoczęcia zatrudnienia 1.07"
musisz się zdecydować CO podpisała - bo w pierwszym poście nie piszesz, że to JUŻ umowa o pracę.

Teraz jak to przeczytałem to WYDAJE mi się, że może już złożyć wypowiedzenie, które zakończy bieg 4 lipca.
FACHOWCY NIECH POTWIERDZĄ LUB SPROSTUJĄ jak piszę bzdury.

I jakbym bym pracodawcą to bym wnosił o rozwiązanie za porozumieniem stron - po co i pracownik na 3 dni robocze, w tym jeszcze odbywający szkolenie BHP.

koleżanka podpisała umowę o prace, data zawarcia 18.06, data rozpoczęcia zatrudnienia 1.07. W umowie jest wpisana kara umowna w wysokości 3-krotności wynagrodzenia jesli nie dojdzie do nawiązania stosunku pracy z przyczyn leżących po stronie pracownika czyli jeśli pracownik rozmyśli się i nie rozpocznie zatrudnienia. Czy taki zapis jest zgodny z prawem czy to zwykły straszak?

dyni napisał:
koleżanka podpisała umowę o prace, data zawarcia 18.06, data rozpoczęcia zatrudnienia 1.07. W umowie jest wpisana kara umowna w wysokości 3-krotności wynagrodzenia jesli nie dojdzie do nawiązania stosunku pracy z przyczyn leżących po stronie pracownika czyli jeśli pracownik rozmyśli się i nie rozpocznie zatrudnienia. Czy taki zapis jest zgodny z prawem czy to zwykły straszak?
To co piszesz nie ma żadnego sensu. Albo nie znasz faktów albo mylisz różne rzeczy.
Jeżeli została podpisana umowa o pracę to został nawiązany stosunek pracy więc zapis o karze w przypadku nienawiązania stosunku pracy nie ma żadnego sensu, bo ten stosunek został nawiązany.

data zawarcia umowy jest przed rozpoczęciem zatrudnienia, ja rozumiem, że doszło do nawiązania stosunku pracy i już obowiązują okresy wypowiedzenia i zgodnie z prawem pracownik może przyjść 1 dnia i powieidzieć, że rezygnuje, najwygodniej byłoby się dogadac na porozumienie stron, stąd moje pyutania o kare umowną w umowie koleżanki, że jeśli ona sięwycofa i nie pojawi się w pracy 1 dnia to bedzie musiała zapłacić kare wysokości 3 pensji.

Może daj DOKŁADNY cytat z umowy o tych karach.

dokładne zapis z umowy:

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ciągle nie wiadomo co to za umowa.
Bo piszesz, że zawarła umowę o PRACĘ - jednocześnie dajesz fragment "w przypadku niedojścia do nawiązania stosunku pracy (...)
I wg mnie kara umowa za wypowiedzenie (tylko czego? TEJ umowy (nie umowy o pracę), czy jednak umowy o pracę) umowy o pracę to jakieś jaja, całkowicie niedozwolone.

To jest umowa o prace. Data zawarcia 18.06, data rozpoczęcia zatrudnienia 1.07. Wkleilam zapis z UMOWY O PRACE.

Powrót