kara w Niemczech a możliwość wyjazdu

• Autor wątku Autor wątku WIOLONCZELISTKA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WIOLONCZELISTKA

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam, mam zapytanie w1996 roku dostałem karę w Niemczech za nielegalny handel papierosami 12 stawek po 20 marek kary nie zapłaciłem tej kary. po roku 1997 zoastałem ponownie zatrzymany tym razem za nielegalny handel, (były to drobne rzeczy, zaden tam wiekszy handel) tym razem 30 stawek po 15 marek i dostałem karę łączną 35 stawek po 15 marek i zakaz wjazdu do Niemiec (chyba na 5 lat). Przez kilka lat nic do mnie nie dotarło a te kary o których wspomniałem przyszły do mnie wraz z pismem w 2003 roku kiedy to zapytałem prokuraturę w Aachen o moją sprawę. W odpowiedzi na pismo dostałem kopię tych wyroków i informację, że mam zapłacić 360 euro (bo juz wtedy nie było marek w Niemczech). Kary nie zapłaciłem i nic do mnie do dzisiaj nie dotarło. Chciałem zapytać, czy jest szansa na przedawnienie tych kar i czy coś mi grozi jak wyjadę do Niemiec, czy zostane aresztowany. Co powinienem zrobić aby sprawdzić moja osobę w ich rejestrach. Mam szansę na legalna pracę w Niemczech, ale obawiam sie zatrzymania. Proszę o informację i z góry dziękuję

Moze po prostu badz raz dorosly i przejmij odpowiedzialnosc za swoje czyny, oplacajac zalegle kary? Przeciez to sa smieszne pieniadze. I teraz za to placisz, ze przez niezaplacenie smiesznych pieniedzy przejdzie ci kolo nosa szansa na legalne zarobienie porzadnych...

nie chodzi mi o to, że nie chcę zapłacić tylko o to, w jaki sposób moge dowiedziec sie jak mogę to wszystko uregulować. Mineło kilkanaście lat i nie wiem jaka to teraz moze być kwota, Jak to wszystko sprawdzić, żeby było dobrze

Powrót