Kara w zawieszeniu i następne przestępstwo

• Autor wątku Autor wątku Asiek2234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Asiek2234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

Mam kilka pytań i może ktoś pomoże mi bo nie umiem sama znaleźć na nie odpowiedzi.
Otóż mój brat (w grudniu skończy 21 lat) We wrześniu 2012 roku został skazany za kradzieże na 1,2 lata w zawieszeniu na 3 lata, czyli kare ma jeszcze do września tego roku.
W styczniu tego roku (2015) został zatrzymany za kradzieże do tymczasowego aresztu śledczego na 3 miesiące. W kwietniu przedłużyli mu na następne 3 miesiące. Rozprawa odbyła się w maju natomiast brat zmienił zeznania ponieważ na początku przyznał się do wszystkiego żeby nie wydać kolegów ( jak można tak ich nazwać) natomiast później przetłumaczyliśmy Mu żeby przyznał się tylko do tego co zrobił. Brat poprosił o obrońcę z urzędu i rozprawa została przeniesiona na lipiec.
Czy są jakieś szanse, że brat nie pójdzie do więzienia?
Wcześniej dostał zawieszenie za to samo i zawieszenie jeszcze trwa.
Co można zrobić, żeby znowu dali Mu w zawieszeniu?
Proszę o pomoc.
Powiedział, że może tych wszystkich ludzi pospłacać, że się zmieni, że nie chce tam być. Jak Mu pomóc?:(

Najprawdopodobniej skończy się na wyroku bez zawieszenia .

No ale ma do września to jak będzie sprawa w lipcu to zostanie tylko dwa miesiące. To już nie da się jakoś odpuścić?

Asiek2234 napisał:
To już nie da się jakoś odpuścić?

I co, dalej będzie kradł? A, przepraszam, "powiedział, że się zmieni". To faktycznie zmienia postać rzeczy - skoro powiedział to tak będzie. Tyle tylko wyrok nic go nie nauczył i dalej kradł.

Wcześniej nie siedział pół roku w areszcie śledczym z dala od rodziny, a teraz... Ja się pytam czy da się Mu jakoś pomóc, czy jest jakaś szansa?

Skoro siedzi no nowej sprawy w AŚ, to za pewne ten okres zostanie mu zaliczony na poczet orzeczonej nowej kary pozbawienia wolności, jest wysokie prawdopodobieństwo że faktycznie dostanie wyrok bezwzględnego pozbawienia wolności. Wyrok w zawieszeniu który ma i kończy się mu we Wrześniu to w przypadku jeżeli Sąd go ukarze bezwzględną karą pozbawienia wolności w tej nowej sprawie, tamten wyrok zostanie odwieszony zgodnie z art.75§ 1kk obligatoryjnie, czyli pozbawia to sąd jakiejkolwiek możliwości "ruchu" (sąd musi odwiesić i koniec), jeżeli zaś teraz dostałby jakimś cudem karę w zawieszeniu to wtedy Sąd może ale nie musi zarządzić wykonanie kary zgodnie z art.75§ 2kk, w takim przypadku można się bronić na wszelkie sposoby. Nadto dodam że w myśl art.75§ 4kk, Sąd wyrok w zawieszeniu może mu odwiesić do Marca 2016.

Dziękuje za odpowiedź.
Czyli jak zostało Mu 2 miesiące w zawieszeniu to jak Mu odwieszą to całą kare 1,2 miesiące które miał w zawieszeniu na 3 lata?

No to nie dobrze.
Mam nadzieje, że ten obrońca z urzędu tak pomoże że jednak tam nie trafi

Asiek2234 napisał:
Dziękuje za odpowiedź.
Czyli jak zostało Mu 2 miesiące w zawieszeniu to jak Mu odwieszą to całą kare 1,2 miesiące które miał w zawieszeniu na 3 lata?

Zostało mu 8 miesięcy a nie 2. Należy doliczyć jeszcze 6 miesięcy tzw.'cichych' zawiasów

Ostatnia edycja:
W jakiej sytuacji można dostać drugie zawieszenie za to samo?

pogodz się z tym ze on pójdzie siedzieć

Witam, mój chłopak dostał karę pozbawienia wolności na ok. 2 lata w 2012 roku, odbywał ją od sierpnia 2012, do czerwca 2013 roku ,lecz wyszedł za dobre sprawowanie. Z tego co się dowiedziałam wyrok w zawieszenie ma do przyszłego roku, jednak ostatnio w niedzielę była u niego policja i posądziła go o paserstwo. Czy jest możliwość, że pojdzie on znow do wiezienia? DOwiedziałam się ze ma nadal 1 karę w zawieszeniu (tą do przyszłego roku) plus wyrok bezwzględnego pozbawienia wolności. Co oznacza w tym wypadku bezwzględna kara pozbawienia wolności? Proszę o odpowiedz, mam z nim syna i bedzie mi ciezko samej go wychowac . Pozdrawiam

Czytaj więcej na Infor.pl: Wyrok w zawieszeniu plus następna sprawa karna w toku. - strona 2 - Sprawy karne - Forum dla księgowych i kadrowych - księgowość i kadry - INFOR.pl

Już wiem, że jest szansa, że nie pójdzie siedzieć.

Rozmawiałam z adwokatem i z dniem 1 lipca zmieniają się ustawa. Osoby, które będą dostawać kary pozbawienia wolności do lat 5 będą miały zamieniane na dozór elektroniczny, kary grzywny jak i prace społeczne. :)

To co napisałaś to jakaś bzdura, ale faktycznie po 1 lipca kary pozbawienia wolności mogą, ale nie muszą być zamieniane na kary ograniczenia, ale na pewno nie do 5 lat, sama próbuje się dowiedzieć jak to wygląda przy odwieszonym w kwietniu fakultatywnie wyroku dokładnie 2 lata.

Gdybym nie rozmawiała z adwokatem to bym tego nie napisała. A Oni raczej na przepisach muszą się znać. Powiedział, że jest duża szansa, że wyjdzie więc nie tracę nadziei.

Muszą się znać, ale nie raz je naciągają, obiecują złote góry w celu wiadomym. Nie mówię, że Twój taki jest i chciałabym, aby tak było, bo jestem w podobnej sytuacji, ale patrzę realnie i nie chcę się rozczarować.

Powrót