Kara za brak OC z UFG - po jakim czasie?

• Autor wątku Autor wątku marta700
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marta700

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Chciałabym zadać pytanie na forum odnośnie kar z UFG za brak ciągłości OC. Temat stary jak świat, zapewne nieraz zostało to tu poruszone - ale do brzegu. Otrzymałam karę z UFG za tygodniowy brak ciągłości OC w miesiącu październiku 2021 roku. Kontrola według pisma, które przyszło, również miała miejsce konkretnego dnia października 2021. Tymczasem mamy już rok 2023. Ponieważ ani trochę nie wierzę w uczciwość urzędów i urzędników w tym pięknym kraju, muszę zapytać, czy jest prawnie uregulowany czas, w jakim należy powiadomić osobę o kontroli, która odbyła się tak naprawdę 15 miesięcy temu? Ja również mogę sobie zmyślić, że 10 lat temu jakaś sytuacja miała miejsce...
Pozdrawiam grupowiczów.

A w czym masz problem ?
Wyślij im skany polis ubezpieczeniowych o ciągłości ubezpieczenia i braku przerwy i nic Ci nie grozi.

X234 napisał:
A w czym masz problem ?
Wyślij im skany polis ubezpieczeniowych o ciągłości ubezpieczenia i braku przerwy i nic Ci nie grozi.

Niestety, nie było ciągłości, około siedmiu dni...

No to trzeba ponieść tego konsekwencje.

X234 napisał:
No to trzeba ponieść tego konsekwencje.

Tyle to ja wiem sama. Oczekiwałam jedynie odpowiedzi, czy można otrzymać zawiadomienie po takim czasie, bo datę kontroli można sobie zmyślić.

podbijam temat bo też mnie to ciekawi

Czytałam gdzieś na innym forum, że może być taka sytuacja. Jeśli napisali że kontrola była przeprowadzona w 2021r to nie jesteś w stanie nic udowodnić. Jedyne czego nie mogą zrobić to np przeprowadzić kontroli w 2022r i wystawić karę za 2021r. Ale prawda jest taka że w termin kontroli to mogą sobie wpisać co chcą. I tak nie jesteś w stanie się do tego odnieść.

Powrót