Kara za brak OC

• Autor wątku Autor wątku Epoxydowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Epoxydowy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry.
Kupiłem rok temu samochód dostawczy fiat ducato z polisa OC ważna około roku. Po zakupie pojazdu przepisałem polisę na siebie.Dzwoniłem do ubezpieczyciela i przysłali mi certyfikat polisy na moje nazwisko. Minął czas polisy.Nie dostałem żadnej informacji od ubezpieczyciela o końcu umowy. Myślałem ,ze sprawa z OC jest załatwiona i jak zawsze ubezpieczyciel powiadomi mnie o koncu umowy. Niestety zorientowałem się 17 dni po terminie.Obliczyłem ze kara na dzień dzisiejszy to 5200zł.
Czy mogę się odwoływać od kary? Zmniejszyć ją w mojej sytuacji ?
Jak UFG się do tego ustosunkuje.
Czy ktoś coś doradzi ?
Pozdrawiam
Antek

OC przejęte od poprzedniego właściciela wygasa z jej ostatnim dniem i koniec. Ewentualna oferta przedłużenia umowy to tylko wola TU. Są to ogólnie dostępne informacje i każdy kupujący używane auto powinien je znać.

Nie odpowiedział pan na moje pytania.
Konkluzja - TU które ubezpieczało mój samochód, nie wykazało się profesjonalizmem, nie dba o pozyskanie potencjalnych klientów i to w dobie tak dużej konkurencji. Na pewno nigdy nie skorzystam z ich usług.

Epoxydowy napisał:
Czy ktoś coś doradzi ?
Pozdrawiam
Antek

Odwołać się możesz ale jedyne na co możesz liczyć to odpowiedź podtrzymująca decyzję o nałożeniu kary albo na cud.
Przykro mi, nic nie wskórasz.

Epoxydowy napisał:
Nie odpowiedział pan na moje pytania.
Konkluzja - TU które ubezpieczało mój samochód, nie wykazało się profesjonalizmem, nie dba o pozyskanie potencjalnych klientów i to w dobie tak dużej konkurencji. Na pewno nigdy nie skorzystam z ich usług.

TU bardzo się tym przejmie...

Epoxydowy napisał:
Dzień dobry.
Kupiłem rok temu samochód dostawczy fiat ducato z polisa OC ważna około roku. Po zakupie pojazdu przepisałem polisę na siebie.Dzwoniłem do ubezpieczyciela i przysłali mi certyfikat polisy na moje nazwisko. Minął czas polisy.Nie dostałem żadnej informacji od ubezpieczyciela o końcu umowy. Myślałem ,ze sprawa z OC jest załatwiona i jak zawsze ubezpieczyciel powiadomi mnie o koncu umowy. Niestety zorientowałem się 17 dni po terminie.Obliczyłem ze kara na dzień dzisiejszy to 5200zł.
Czy ktoś coś doradzi ?
Pozdrawiam
Antek

Ducato to ciężarowy więc 7800 zł kary
Można zawsze złożyć pismo z prośbą o rozłożenie na raty.

motyllla90 napisał:
Ducato to ciężarowy więc 7800 zł kary
Skąd pewność? Są też Ducato 7,8,9 osobowe i są one pojazdami osobowymi.

Powrót