Kara za brak ubezpieczenia NFZ a umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku mmalina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mmalina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Nie byłam ubezpieczona przez ponad 2 lata wiem ze gdybym chciala się dobrowolnie ubezpieczyć to musiałabym zapłacic karę prawie 4 tyś zł, dostałam ofertę pracy ale na umowę zlecenie czy wtedy ta kara za brak ciągłości w ubezpieczeniu zdrowotnym zostanie mi cofnięta czy moj przyszły pracodawca musiałby płacić tą karę gdyby mnie zatrudnił na umowę zlecenie czy jedank wtedy ta kara przepada, bo wiem ze na umowie o prace nic pracodawca by nie płacił ale czy jest tak samo na umowie zleceniu?

Jeśli zawrzesz umowę zlecenia to nie będzie żadnej „kary”. Ta „kara” (a fachowo: opłata dodatkowa) jest naliczana tylko wtedy, gdy dochodzi do zawarcia umowy dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego po określonej przez ustawodawcę przerwie w ubezpieczeniu.

Jako zleceniobiorca podlegasz obowiązkowo ubezpieczeniu zdrowotnemu więc nie ma w takiej sytuacji żadnych „kar”.

Chciałabym odświeżyć temat. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy dalej tak jest? Jeśli osoba od dłuższego czasu nieubezpieczona podpisze umowę o prace albo zacznie studia i zgłosi się do ubezpieczenia na uczelni, to płaci jakieś kary?

Tak jak wspomniano we wczesniejszym poście: nie, nie jest tak. Opłacanie składki na ubezpieczenie zdrowotne jest obowiązkowe w przypadku wspomnianych przez Ciebie umów o pracę oraz zlecenia. Te większe opłaty dotyczą sytuacji dobrowolnego zgłoszenia się do ubezpieczenia (przy wspomnianych umowach nie jest to dobrowolne - składki powinny być odprowadzane niezależnie od tego, czy tego chcemy czy też nie).

Ostatnia edycja:
Powrót