Kara za brak ubezpieczenia NFZ

• Autor wątku Autor wątku domikomi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

domikomi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
z tego co wiem mam poważny problem, ale chcę się dokładnie dowiedzieć jak wygląda to ze strony prawnej.

Gdy skończyłam szkołę (kwiecień 2013) moje ubezpieczenie było ważne jeszcze przez 3 miesiące, jednak w tym czasie pracowałam poza krajem do października i tam byłam ubezpieczona. Od października zaczęłam uczęszczać na prywatną uczelnie, jak się później okazało chodząc do tej szkoły nie byłam ubezpieczona. Niestety przerwałam naukę w tej szkole (luty 2014), później pracowałam dorywczo, oczywiście bez umowy o pracę ani nawet o dzieło. Bardzo się zniechęciłam i zaczęłam zajmować się domem, trwa to do dzisiaj. Chciałam się w międzyczasie zarejestrować w UP, ale niestety od stycznia bezskutecznie, ponieważ do rejestracji jest potrzebne świadectwo pracy, a ja takiego nie posiadałam, więc musiałam wysłać druk do mojego byłego szefa i czekać, aż mi to wypełni. Niestety czekam do dnia dzisiejszego... Dodam, że nie zależy mi na zasiłku.
Ostatnio dowiedziałam się, że jeśli jest/było się w takim 'letargu', NFZ narzuca ogromne kary w zależności od tego jaki czas żyło się nieubezpieczonym. Posiadam kartę 'Europejska Karta Młodzieżowa EURO26', kupioną wraz z ubezpieczeniem, niestety kupiłam ją dopiero we wrześniu 2014, zresztą, okazało się, że jest to 'pic na wodę'...

Piszę na tym forum, dlatego że nie wiem co robić, do kogo się zwrócić...
Co zrobić w takiej sytuacji? Czy mam zapłacić tę karę? Czy można jakoś się odwołać? Czy można umorzyć tę karę? Jestem załamana, proszę o pomoc.

domikomi napisał:
NFZ narzuca ogromne kary w zależności od tego jaki czas żyło się nieubezpieczonym
Hmm... pierwszy raz słyszę. Jedyne co Ci grozi jeśli nie posiadasz ubezpieczenia, to tylko (raczej aż tylko) zapłata za wizyty u lekarza, pobyty w szpitalu itd.

Nie ma żadnych kar... Jedynie jeśli chciałbyś się dobrowolnie ubezpieczyć to wtedy musisz zapłacić zaległe składki za wszystkie miesiące w których nie byłeś ubezpieczony. Jednak wystarczy zatrudnić się na umowę zlecenie/umowę o pracę/założyć działalność/zarejestrować jako bezrobotny/zarejestrować w KRUSie jako rolnik i wtedy masz ubezpieczenie i czas w którym nie były płacone składki jest anulowany.

domikomi napisał:
Ostatnio dowiedziałam się, że jeśli jest/było się w takim 'letargu', NFZ narzuca ogromne kary w zależności od tego jaki czas żyło się nieubezpieczonym. QUOTE]

Domyślam się, że mówisz o opłacie dodatkowej, o której mowa w art. 68 ustawy z 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych:

(...) 7. Objęcie osoby, o której mowa w ust. 1, ubezpieczeniem zdrowotnym uzależnione jest od wniesienia opłaty na rachunek Funduszu.
8. Wysokość opłaty jest uzależniona od okresu, w którym osoba, o której mowa w ust. 1, nie była objęta ubezpieczeniem zdrowotnym, i wynosi:
1) 20% dochodów przyjętych jako podstawa wymiaru składki dla osoby, której przerwa w ubezpieczeniu zdrowotnym i opłacaniu składek wynosi nieprzerwanie od 3 miesięcy do roku;
2) 50% dochodów przyjętych jako podstawa wymiaru składki dla osoby, której przerwa w ubezpieczeniu zdrowotnym i opłacaniu składek wynosi nieprzerwanie powyżej roku do 2 lat;
3) 100% dochodów przyjętych jako podstawa wymiaru składki dla osoby, której przerwa w ubezpieczeniu zdrowotnym i opłacaniu składek wynosi nieprzerwanie powyżej 2 lat do 5 lat;
4) 150% dochodów przyjętych jako podstawa wymiaru składki dla osoby, której przerwa w ubezpieczeniu zdrowotnym i opłacaniu składek wynosi nieprzerwanie powyżej 5 lat do 10 lat;
5) 200% dochodów przyjętych jako podstawa wymiaru składki dla osoby, której przerwa w ubezpieczeniu zdrowotnym i opłacaniu składek wynosi nieprzerwanie powyżej 10 lat

[tu te wartości są przeliczone: ]NFZ - Krakow - Strona dla Pacjentów

Ale te opłaty dotyczą osób, które zawierają z NFZ umowę dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego.
A jeśli Ty będziesz zarejestrowana w UP lub podejmiesz pracę będziesz podlegała obowiązkowemu ubezpieczeniu zdrowotnemu. NFZ może tylko obciążyć Cię kosztami korzystania ze świadczeń medycznych w okresie, w którym nie podlegałaś ubezpieczeniu zdrowotnemu.

Ostatnia edycja:
Dziękuję wam za odpowiedzi, bardzo mi pomogliście :)
Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
Powrót