kara za jazde na gape sprzed 12 lat (!!!)

• Autor wątku Autor wątku VK_UK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

VK_UK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Zwracam sie o pomoc w sprawie niezaplaconej kary za jazde na gape sprzed 12 lat (!!).
By uscislic, zostalam spisana nie za jazde na gape lecz brak stepla z wlasciwa data w legitymacji studenckiej. Po podsteplowaniu legitymacji przfaksowalam kopie do PKP i uznalam spawe za rozwiazana. Niestety poniewaz wydarzenie to mialo mejsce 12 late temu (w 2002r) nie jestem w stanie udowodnic, za taki faks przesylalam.
W zeszlym tygodniu dostalam pismo od firmy windykacjyjnej, wzywajacej mnie do natychmiastowej zaplaty 566,69 PLN.
Na pismo to odpiwiedzialam nastepujaco:

W nawiazaniu do przeslanego przez Panstwa wezwania do zaplaty, z dnia 13-03-2014, nr 1693/02, oświadczam iż odmawiam zapłaty żądanej kwoty podnosząc przy tym zarzut przedawnienia, powołując się na art. 77 prawa przewozowego, oraz Artykul 778 KC. W związku z powyższym ww. wezwania do zapłaty uznaję za bezzasadne.

Moje stanowisko w tej sprawie nie ulegnie zmianie. W przypadku wystąpienia z powództwem o zapłatę do Sadu wniose o jego oddalenie, gdyż zarzut ulegl przedawnieniu.

Na co firma windykacjyjana odpisala:

Informujemy, że należność z tytułu niedopełnienia przez podróżnych obowiązku uiszczenia należności przewozowych, zasądzona sądowym nakazem zapłaty, Sygn. akt 1693/02 wraz z naliczonymi odsetkami nie uległa przedawnieniu i jest wymagalna do 2020 r. w związku z nadaniem przez Sąd w XXXXX Wydział V Cywilny klauzuli wykonalności w 2010 r. Kopie tych dokumentów znajdują się w ww. sądzie.
Poniżej załączamy wyciąg z wyroku Sądu Najwyższego z dnia 12.01.2012 r.
Tym samym wzywamy do uiszczenia zobowiązania w nieprzekraczalnym terminie do dnia 2014-04-01 r. w wysokości:
- kwota główna: 231,67 zł
- odsetki: 336,01zł
- razem: 567,68 zł

Tresc Wyroku Sadu:

Wyrok
Sądu Najwyższego
z dnia 12 stycznia 2012 r.
II CSK 203/11​

Wniosek o nadanie klauzuli wykonalności bankowemu tytułowi egzekucyjnemu przerywa bieg przedawnienia.
(...)
Uzasadnienie prawne
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Zważywszy na treść art. 123 § 1 pkt 1 k.c., rozstrzygnięcie zarzutu naruszenia tego przepisu zależy od ustalenia, czy wniosek o nadanie klauzuli wykonalności prawomocnemu nakazowi zapłaty, jest czynnością przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia roszczenia.
(...)
Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 16 stycznia 2004 r., III CZP 101/03 (OSNC 2005/4/58) stwierdzając, że wniosek o nadanie klauzuli wykonalności bankowemu tytułowi egzekucyjnemu przerywa bieg przedawnienia. Zaakcentował jednocześnie, że teza ta odnosi się do każdego wniosku o nadanie klauzuli wykonalności bez względu na to, czy dotyczy on sądowego czy pozasądowego tytułu egzekucyjnego.
(...)
Do stanowiska wyrażonego w uchwale z dnia 16 stycznia 2004 r. przychylił się Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 17 grudnia 2004 r., II CK 276/04 (niepubl.) wskazując, że podane na jego uzasadnienie argumenty są przekonujące i prowadzą do nadania normie art. 123 § 1 pkt 1 k.c. pożądanej treści, zgodnej z założeniami instytucji przedawnienia.
(...)
Sąd Najwyższy w obecnym składzie przychyla się do stanowiska wyrażonego w uchwale z dnia 16 stycznia 2004 r., jak i w ostatnio przytoczonym wyroku z dnia 17 grudnia 2004 r., i celem uniknięcia zbędnych powtórzeń odwołuje się do przytoczonych motywów, którymi kierował się Sąd Najwyższy orzekając w tych sprawach.

Bardzo prosze o rade, co moge w tej sprawie zrobic.
Z gory dziekuje,
VK

chyba pozostaje negocjować rabat od tej kwoty. a pytanie jeszcze: dlaczego nie było sprzeciwu od nakazu w 2002 roku?

Witam,

Bardzo dziekuje za odpowiedz.
Sprzeciwu nie bylo poniewaz w koncu 2002 r wyjechalam za granice. Rodzice przegladali moja koresponcdencje, ale nie pamietaja, aby jakis nakaz sadowy zostal prayslany na moje nazwisko. Twierdza, ze nie, ale pewnosci nie mam.

Czy moge odwolac sie od wyroku sadu, uzasadniajac to faktem, ze wczesniej nie otrzymalam zadnego zawiadomienia/ korespondencji w tej sprawie?

Z gory dziekuje,
VK

masz sygnaturę akt - sprawdź co tam jest - czy jest odebrana korespondencja czy nakaz wydany po 2 awizach

jeśli Cię nie było w kraju zawsze możesz spróbować przywrócić terminy odpowiednio to uzasadniając - a potem próbować składać sprzeciw.....

W ostateczności wróć za granicę. Stamtąd łatwiej negocjować.

Bardzo dziekuje wszystkim za odpowiedzi.
Ja nadal mieszkam za granica, ale dom moich rodzicow przepisany jest na mnie i mama obawia sie, ze windykator przysle komornika..

jesli nakaz nie byl odebrany w 2002 r. to i tak wówczas nie było przedawnienia... a że teraz nie jesteś w stanie udowodnić nic, co zrobiłaś w tej sprawie... co najwyżej zapytaj w tym oddziale pkp ale to wątpliwe by cokolwiek było

chyba jednak zostaje negocjować. komornik owszem może przyjść i jakiś tv wynieść na przykład...

Powrót