Kara za nie podpisanie umowy po stażu

• Autor wątku Autor wątku mc301
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mc301

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam mój staż dobiega właśnie końca(całe szczęście) w firmie bardzo byłem wykorzystywany.Wchodziłem do pracy na daną godzinę i nie wiedziałem kiedy wyjdę! Robiłem zupełnie inne prace niż miałem określone przed przyjęciem na staż.Dużo musiałem dźwigać ciężkich rzeczy oraz kazano mi zostawać po godzinach ( pracodawca wymyślał 3 godzinne prace 10 min przed wyjściem do domu i mówił że trzeba to dzisiaj zrobić),choć byłem przyjęty jako pracownik gospodarczy często musiałem robić na produkcji za pracowników którzy się opieprzali,często obsługiwałem sam kilka maszyn na raz i mimo tego iż się na tym nie znałem dostawałem opiernicz jak coś sknociłem a mało tego,na produkcji gdy na jakimś stanowisku kończyła się praca i dana osoba ze stanowiska mogła posiedzieć,to ja gdy tylko kończyła się praca na moim stanowisku od razu byłem dawany na inne tam gdzie praca była tak bym nie stał tylko cały czas coś robił.Musiałem pracować więcej od ludzi którzy mieli za to płacone ( płaca od wykonanej rzeczy).Traktowali mnie nie jak stażystę (kogoś kto się uczy) a jak normalnego pracownika tylko że musiałem jeszcze więcej robić niż pracownik... I moje pytanie jest takie jeżeli kończy mi się staż i pracodawca wciska mi nową umowę a ja nie chcę jej podpisać,jakie są konsekwencje tego że nie podpisze? Kierownik poinformował mnie że tracę status bezrobotnego,oraz muszę zwrócić to co zarobiłem na pośredniaku (czyli 120% zasiłku z każdego miesiąca)+ kara . Oraz jakie korzyści ma pracodawca z tego że po stażu unijnym podpiszę z nim umowę ? Czy pracodawca dostanie za to jakieś dofinansowanie ?

Ostatnia edycja:
Ktoś udzieli mi odpowiedzi? Mam ostatni tydzień stażu i nie wiem co robić

mc301 napisał:
I moje pytanie jest takie jeżeli kończy mi się staż i pracodawca wciska mi nową umowę a ja nie chcę jej podpisać,jakie są konsekwencje tego że nie podpisze?
Jeśli przez cały okres stażu godziłeś się na to, co wyprawiał pracodawca i nie zgłaszałeś nieprawidłowości do PUP, to aktualnie Twoje tłumaczenie w zakresie okoliczności odrzucenia propozycji pracy jest po prostu niewiarygodne. Grozi Ci tylko (albo aż) utrata statusu na okres 120, 180 lub 270 dni. Żadnych kosztów zwracał nie będziesz.
mc301 napisał:
jakie korzyści ma pracodawca z tego że po stażu unijnym podpiszę z nim umowę ? Czy pracodawca dostanie za to jakieś dofinansowanie ?
Czy odbywałeś staż w ramach bonu stażowego?

Nie mam pojęcia,nie wiem nawet jaka jest różnica między zwykłym stażem a stażem w ramach bonu stażowego

mc301 napisał:
nie wiem nawet jaka jest różnica między zwykłym stażem a stażem w ramach bonu stażowego
Chociażby taka, że w przypadku bonu zanim skierowano Cię na staż wiedziałbyś, że jest to staż w ramach bonu stażowego, który wcześniej byś otrzymał. Wnioskuję zatem, że musi być to "zwykły" staż.
Zatem NIE, pracodawca nie otrzymuje, żadnego dofinansowania ani za przyjęcie na staż, ani za późniejsze zatrudnienie.

Ostatnia edycja:
W tym urzędzie tak zagmatwane,że każda babka coś innego mówi...Ostatnio szef kazał mi się udać do urzędu że niby jakiś papierów brakuje,jak się okazało pani kazała umowę stażową od nowa i nie wpisywać do kiedy jest staż... oczywiście powiedziałem że nie podpiszę jeśli daty nie będzie to była bardzo zdenerwowana

Powrót