Kara za nieobecność na radzie pedagogicznej

• Autor wątku Autor wątku Agusia007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agusia007

Użytkownik
Odpowiedzi
78
Dzień dobry!
jaka kara może spotkać nauczyciela za nieobecność na radzie klasyfikacyjnej w czerwcu?

Kara dyscyplinarna przewidziana przez Kodeks Pracy w związku z niedopełnieniem przez pracownika swoich obowiązków.

ale tutaj nie ma zastosowania kodeks pracy tylko karta nauczyciela

Tak, a gdzie w KN jest zapis mówiący o tym jak dyrektor szkoły ma karać nauczyciela za lekceważenia obowiązków pracowniczych?
W sprawach nie redukowanych przez KN dotyczy KP.
Ale aby nie ciągnąc:Zapis z KN
Art. 75. 1. Nauczyciele podlegają odpowiedzialności dyscyplinarnej za uchybienia godności zawodu nauczyciela lub obowiązkom, o których mowa w art. 6.

2. Za uchybienia przeciwko porządkowi pracy, w rozumieniu art. 108 Kodeksu pracy, wymierza się nauczycielom kary porządkowe zgodnie z Kodeksem pracy.

Ostatnia edycja:
czyli np.nagana,upomnienie?

A co zrobić jeśli proszę dyrektora o udzielenie mi na czas rady dnia wolnego z tytułu opieki nad dzieckiem (bo nie mam go na czas rady z kim zostawić),a dyrektor nie wyraża na to zgody, twierdząc, że rada to wazna rzecz i on opieki nie podpisze

Agusia007 napisał:
czyli np.nagana,upomnienie?

a także zwolnienie dyscyplinarne.

Agusia007 napisał:
A co zrobić jeśli proszę dyrektora o udzielenie mi na czas rady dnia wolnego z tytułu opieki nad dzieckiem (bo nie mam go na czas rady z kim zostawić),a dyrektor nie wyraża na to zgody, twierdząc, że rada to wazna rzecz i on opieki nie podpisze

Niestety ma do tego prawo

Może pani na radę przyjść z dzieckiem, tego kodeks nie zabrania. Jak dziecko zacznie wrzeszczeć zwolni panią szybciutko do domu. Zasłania się kodeksem, a przed nim powinien być człowiekiem wiadomo, że są takie sytuacje, że naprawdę nie ma kto zostać na te parę godzin.

majka77 napisał:
wiadomo, że są takie sytuacje, że naprawdę nie ma kto zostać na te parę godzin.

I nie można nikogo wynająć do opieki na te "parę godzin"?

majka77 napisał:
że są takie sytuacje, że naprawdę nie ma kto zostać na te parę godzin.
ale raczej nagłe, do czerwca jest wystarczająco dużo czasu aby zorganizować opiekę

Powrót