Kara za niepobranie biletu na parkingu prywatnym

• Autor wątku Autor wątku IamNotShepard
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

IamNotShepard

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,

Czy właściciele parkingów mogą ustawiać dowolne kary pieniężne dla kierowców niestosujących się do ich zasad? Załóżmy, że wjechałem na parking prywatny i nie dostosowałem się do zasad wymienionych w regulaminie (np. nie pobrałem biletu, bądź nie byłem Klientem sklepu/firmy, dla których ten parking był tylko i wyłącznie przeznaczony) czy w takiej sytuacji właściciel może nałożyć na mnie jakąkolwiek karę pieniężną bez jakichkolwiek ograniczeń?

Dziękuję,
Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Może nałożyć, o ile miałeś szanse się zapoznać z regulaminem, Był on zrozumiały i dobrze widoczny. Wysokość kary ograniczona jest przez artykuł 5 Kodeksu Cywilnego. Innymi słowy jej wysokość musi być Zgodna z zasadami współżycia społecznego.

Lovor napisał:
Może nałożyć, o ile miałeś szanse się zapoznać z regulaminem, Był on zrozumiały i dobrze widoczny. Wysokość kary ograniczona jest przez artykuł 5 Kodeksu Cywilnego. Innymi słowy jej wysokość musi być Zgodna z zasadami współżycia społecznego.

Dziękuję za odpowiedź. Mógłbym prosić o wyjaśnienie jak należy interpretować te zasady 'współżycia społecznego'? Czy jest to ograniczone jakąś konkretną kwotą, czy równie dobrze właściciel parkingu może na mnie nałożyć karę, powiedzmy 10 tys zł?

Ostatnia edycja:
Nie może. Już kwoty rzędu chyba 500 zł były kwestionowane przez sądy.
Teraz w większości "kary" wynoszą 100-200 zł.

WCJ napisał:
Nie może. Już kwoty rzędu chyba 500 zł były kwestionowane przez sądy.
Teraz w większości "kary" wynoszą 100-200 zł.

Dziękuję :)

Powrót