Kara za nieprzerejestrowanie samochodu

• Autor wątku Autor wątku skuzi89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skuzi89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam użytkowników. W obliczu ogłoszenia ustawy z dnia 19 lipca (Ustawa z dnia 19 lipca 2019 r - Dziennik Ustaw), nakładającej karę od 200 do 1000 zł za nieprzerejestrowanie pojazdu w terminie 30 dni od zakupu, postanowiłem zapytać o zdanie Was, obeznanych w prawie, bo sam nie wiem, co o tym myśleć. Posiadam dwa autka na polskich tablicach, jedno kupione rok, drugie dwa lata temu, których nie przerejestrowałem na siebie, bo jak wiemy, do tej pory w praktyce nie było za to sankcji. Stąd rodzą się moje pytania: nowe przepisy wchodzą w życie 1 stycznia 2020 r., czy koniecznie przerejstrować przed końcem roku, by uniknąć kary? Czy będzie ona nakładana dopiero w przypadku pojazdów kupionych po 1 stycznia 2020?

Mowa tylko o pojazd sprowadzonych z zagranicy a nie o zakupionych w PL.

Przy autach zakupionych w PL i nie przerejestrowanych grozi wyższa grzywna bo aż do 3 tyś zł. ale kary są nakładane rzadko.

No właśnie, w internecie zaroiło się od artykułów o czekających nas karach za nieprzerejestrowanie, a zapis:
"2) będąc właścicielem pojazdu zarejestrowanego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej wbrew przepisowi art. 78 ust. 2 pkt 1 nie zawiadamia starosty o nabyciu lub zbyciu pojazdu
– podlega karze pieniężnej w wysokości od 200 do 1000 zł.”
mówi tylko o powiadomieniu starosty. Praktykował ktoś już takie coś? Wystarczy naskrobać zawiadomienie, dołączyć kopię umowy i wysłać do starostwa?
Generalnie zastanawiam się, czy jest się czego obawiać, jak napisał Kolega wyżej, przepis nie jest niczym nowym, ale do tej pory nie był zbytnio egzekwowany, ciekawe jak będzie teraz. No i mówi się, że prawo nie działa wstecz, a "moje" 30 dni na zawiadomienie starosty minęło rok i dwa lata temu, czy mogą więc nałożyć na mnie kary po 1 stycznia?

Ostatnia edycja:
No i mówi się, że prawo nie działa wstecz, a "moje" 30 dni na zawiadomienie starosty minęło rok i dwa lata temu, czy mogą więc nałożyć na mnie kary po 1 stycznia?

Też jestem ciekaw.

Mam okazję kupić auto do remontu ale jego odbudowa zajmie 2-3 lata. Do tej pory opłacało się skarbówkę, a WK załatwiało się po naprawie auta.

Czy jeśli kupię go teraz (czyli ponad 30 dni przed 1 stycznia) to mogą nałożyć karę czy w tym przypadku prawo nie działa wstecz?

skuzi89 napisał:
(...)No i mówi się, że prawo nie działa wstecz, a "moje" 30 dni na zawiadomienie starosty minęło rok i dwa lata temu, czy mogą więc nałożyć na mnie kary po 1 stycznia?

Też jestem ciekaw.

Mam okazję kupić auto do remontu ale jego odbudowa zajmie 2-3 lata. Do tej pory opłacało się skarbówkę, a WK załatwiało się po naprawie auta.

Czy jeśli kupię go teraz (czyli ponad 30 dni przed 1 stycznia) to mogą nałożyć karę czy w tym przypadku prawo nie działa wstecz?

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wygląda na to, że dopóki nie zabulimy (lub nie), to się nie dowiemy. Przy okazji życzę wszystkim użytkownikom forum wszystkiego dobrego w nowym roku!

Witam, mam problem z przerejestrowaniem pojazdu po zmianie wydziału komunikacji z powodu zmiany adresu zameldowania- zmieniłem miasto. Pojazd jest zarejestrowany na mnie, nie posiada przeglądu technicznego co uniemożliwia rejestrację w nowym wydziale komunikacji. sytuacja ta nie zmieni się w czasie 2-3lat. Czy grożą mi jakieś sankcje z tego powodu?

codipar1988 napisał:
Czy grożą mi jakieś sankcje z tego powodu?
Nie. Pamietam o opłacaniu składek OC. Jeśli pojazd ma naruszoną konstrukcje nośną. Od 31 stycznia w takim przypadku będziesz mógł samochód osobowy czasowo wycofać z ruchu.

Powrót