kara za nierealizowanie kontaktów - daty

• Autor wątku Autor wątku tymon88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tymon88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Z powodu nie przestrzegania przez matkę postanowienia o uregulowaniu moich kontaktów z dziećmi w czasie trwania sprawy rozwodowej (matka całkowicie uniemożliwia kontakt z dziećmi), złożyłem wniosek o nałożenie kary finansowej na matkę i sąd zagroził matce określoną kwotą za każde niezrealizowanie kontaktów. Matka złożyła zażalenie i minęło kilka miesięcy zanim zażalenie zostało oddalone.

Niedługo będę składał wniosek o nałożenie kary i w związku z tym mam pytanie: od jakiej daty liczy się ilość niezrealizowanych kontaktów: od daty kiedy sąd wydał postanowienie o zagrożeniu zapłatą, czy od daty, kiedy to postanowienie stało się prawomocne (kilka miesięcy później)?

tymon88 napisał:
Niedługo będę składał wniosek o nałożenie kary i w związku z tym mam pytanie: od jakiej daty liczy się ilość niezrealizowanych kontaktów: od daty kiedy sąd wydał postanowienie o zagrożeniu zapłatą, czy od daty, kiedy to postanowienie stało się prawomocne (kilka miesięcy później)?
Postanowienie o zagrożeniu nakazania zapłaty sumy pieniężnej jest skuteczne i wywołuje skutki od dnia ogłoszenia (sąd rozwodowy działa w tym zakresie jako sąd opiekuńczy) tak więc liczą się wszystkie naruszenia jakie miały miejsce po ogłoszeniu postanowienia o zagrożeniu zapłatą sumy pieniężnej.
Przepis prawny:
art. 578 Kodeks postępowania cywilnego
§ 1. Postanowienia sądu opiekuńczego są skuteczne i wykonalne z chwilą ich ogłoszenia, a gdy ogłoszenia nie było, z chwilą ich wydania.
§ 2. Sąd w terminie 7 dni od dnia uprawomocnienia się postanowienia o pozbawieniu władzy rodzicielskiej przesyła to postanowienie do właściwego ośrodka adopcyjnego, prowadzącego wojewódzki bank danych o dzieciach oczekujących na przysposobienie.

Powrót