kara za parkowanie (z biletem)

• Autor wątku Autor wątku pAniA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pAniA

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
5 minut po wykupieniu opłaty za parkowanie w sterfie płatnej znalazłam za wycieraczką zawiadomienie o obowiązku dodatkowej zapłaty w zw. z nieuiszczeniem w/w opłaty. Bilet z parkomatu umieściłam natychmiast po jego wykupieniu za tylną szybą.

Na złożoną reklamację, w której zamieściłam kserokopię w/w opłaty otrzymałam odpowiedź, iż ta nie została uwzględniona.

Powód: bilet nie został wystawiony w sposób wskazany uchwałą.
I za nic nie moge odnaleźć informacji o sposobie umieszczania tegoż biletu.
Uchwała Rady Miasta Krakowa Nr XXXII/268/03 z dnia 26 listopada 2003r mówi: "nie wyłożenie karty postojowej...wewnątrz pojazdu w sposób umożliwiający ich odczytanie z zewnątrz jest równoznaczne z niewniesieniem opłaty za parkowanie."

Nic o przedniej szybie nie ma mowy.
W jaki sposób mogę się odwołać od nieuznanej reklamacji?

pAniA napisał:
Uchwała Rady Miasta Krakowa Nr XXXII/268/03 z dnia 26 listopada 2003r mówi: "nie wyłożenie karty postojowej...wewnątrz pojazdu w sposób umożliwiający ich odczytanie z zewnątrz jest równoznaczne z niewniesieniem opłaty za parkowanie."
Mam pytanie: który artykuł czy paragraf o tym mówi? Bo albo nie mogę się doczytać albo "UCHWAŁA NR XXXII/268/03 Rady Miasta Krakowa z dnia 26 listopada 2003 r.", którą czytam jest nie tą, którą powinna.

Dziękuję za szybką odpowiedź:).Przepraszam, pozwoliłam sobie skorzystać z wątku gajowegomaru.

W/w uchwale nie widzę w ogóle sposobu umieszczania wykupionej opłaty.
Czy może być on zapisany gdzieś indziej?

Sposób wyłożenia/niewyłożenie opłaty parkingowej-biletu nie może byc traktowana jako bark opłaty po okazaniu biletu w Biurze SPP. Opłata została wniesiona, tak więc nie było nałożenia opłaty dodatkowej. Opłata ta nie jest należna.

a na jaki konkretny paragraf (tejże uchwały?) moge się powołać?

Wyrok dnia 22 kwietnia 2009 r.
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gorzowie Wielkopolskim II SA/Go 88/09
ustawa o drogach publicznych przyznaje radzie także kompetencje do określenia opłaty dodatkowej. Jak wynika z redakcji art. 13 ust. 1 ustawy opłatę taką pobiera się. wyłącznie za nieuiszczenie opłat o jakich mowa w art. 13 ust. 1 pkt 1 tej ustawy, zatem za parkowanie pojazdów samochodowych na drogach publicznych w strefie płatnego parkowania. Powołany przepis art. 13 ust. 2 ustawy przyznaje radzie gminy (radzie miasta) legitymację wyłącznie do ustalenia wysokości opłat dodatkowych za nieuiszczenie należności parkingowej. W zawartych w ustawie kompetencjach brak zatem upoważnienia dla rady gminy (rady miasta) do pobierania innych opłat dodatkowych, w szczególności za nieumieszczenie dowodu opłaty w sposób określony w § 16 ust. 1 uchwały.

Z tego wyroku wynika jasno, że gmina nie może pobierac opłat dodatkowych za nieumieszczenie dowodu opłaty parkingowej w określony sposób.
Nie ma żadnego znaczenia taki zapis w uchwale gminy (miasta),

dziękuję za odpowiedź, odwołanie na nieuznanie reklamacji już napisałam.
Pozwolę sobie wrócić do tematu, na wypadek, gdyby argumety tutaj podniesione nie dotarły do Zarządu Infrasrtuktury Komunalnej i Transportu w Krakowie, bo tam to odwołanie Biuro Srefy Parkowania przekazuje.
Pozdrawiam serdecznie, A

Czy ma Pani jakąś odpowiedź na to odwołanie?
Pytam,bo mam analogiczną sytuację w innym mieście. Napisałam pismo do urzędu,powołałam się na wiele wątków z tego wyroku(to było już trzecie w tej sprawie). Było niemal jak od prawnika. A oni praktycznie w ogóle nie odnieśli się do tego, tylko napisali,że podtrzymują swoje stanowisko,że opłatę dodatkową muszę wpłacić i jeśli tego nie zrobię do 7 dni to sprawa zostanie skierowana do egzekucji i ewentualnie wtedy przysługują mi środki odwoławcze.
Jest to dla mnie nielogiczne, gdyż chciałam sprawę rozwiązać "u źródła". Przypuszczam,że nie wiedzieli po prostu jakie argumenty zastosować,bo te były nie do podważenia.To pismo ich chyba "pokonało". Uznali widocznie,że niech ktoś inny rozwiąże ten problem.

Co mam zrobić w tej sytuacji? Czekać na tytuł wykonawczy i iść tą drogą? Bo sama dobrowolnie tego nie zapłacę, chociażby miało się to skończyć w sądzie.

tak. Uznano reklamację. Argumenty były dla nich za mocne.

Zanim otrzymałam decyzję, telefonowano do mnie z zapytaniem czy bilet w oryginale pokazywałam w Biurze. Otrzymałam także pouczenie, że jako mieszkanka miasta powinnam wiedzieć o tym, że bilet w całej Polsce umieszcza się za przednią szybą. Pominę komantarz.

Pan prosił, abym przywiozła go do ZIKIT-u, gdzie reklamachja obecnie się znajduje.
Ponieważ decyzję o uznaniu relkamacji otrzymałam, bez warunku okazania biletu powtórnie, a godziny ich przyjęć wiązałoby się dla mnie z urlopem w pracy, sprawę mówiąc kolokwialnie olałam.

Dziękuję bardzo za pomoc blaga18 ;-)

Alez proszę bardzo :ooo:
Zuziu, kim są "oni"? Zażądałabym podstaw prawnych, na mocy których domagają się opłaty dodatkowej (skoro opłata za parkowanie była uiszczona). Niestety urzędy tak mają np. skarbówka, że najpierw żądają zapłaty, a po ewentualnym uznaniu reklamacji zwracają. Ja bym nie płaciła. I nie oddawaj "im" oryginału biletu, tylko ksero i ew. do wglądu.

"Oni" to urząd miejski. Jako podstawę pobierania opłaty dodatkowej powołują się na uchwałę Rady Miasta. Nie ma tam wprost zapisu o nałożeniu opłaty dodatkowej za brak biletu za szybą,natomiast za brak uiszczenia opłaty w sposób omówiony w rozdziale wcześniejszym,gdzie oprócz technicznej funkcji opłacania za parkowanie jest również mowa o obowiązku umieszczenia potwierdzenia za szybą.
Ale do urzędników jakby to w ogóle nie docierało. Odpowiedź była tak lakoniczna,że aż śmieszna, jakby zupełnie nie na to pismo. Zastanawiam się czy się tam nie pofatygować osobiście.

Zapłacić im na pewno nie zapłacę,wprawdzie to jest zaledwie 30 zł plus koszty upomnienia 8,80,ale chodzi o zasadę.Ksero kwitka też dawno dostali,a oryginał mam nadzieję,ze nie wyblaknie,bo jest na papierze termicznym.

Ponadto chciałam zrobić jeszcze psikusa,tak trochę im na złość. Jest akurat ogłoszenie o naborze na stanowisko do tego działu,akurat do obsługi parkingów i transportu. Pomyślałam,że złożę dokumenty,właściwie spełniam wszystkie wymagania w tym zakresie,chociaż pracy nie szukam,bo mam i jestem z dotychczasowej zadowolona.
Ostatecznie zaniechałam tego pomysłu...chociaż dokumenty można składać do poniedziałku ...

Powrót