Kara za posiadanie 1,5 g twardych

• Autor wątku Autor wątku semesism
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

semesism

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Wczoraj pod klubem zatrzymano mnie i moich znajomych. Przy mnie znaleziono 1,5 narkotyków twardych, na komisariacie w badaniu wyszło, że było to 0,7 amfetaminy, 0,6 opium. Nigdy nie byłam karana. Co może mi za to grozić? Czy jest szansa na umorzenie?

Na umorzenie nie ma szansy. Jest szansa na warunkowe umorzenie, ale nie robiłbym sobie na to nadziei. Do więzienia nikt cię nie zamknie, ale udałbym się do profesjonalnego pełnomocnika.

pistollo napisał:
Na umorzenie nie ma szansy. Jest szansa na warunkowe umorzenie, ale nie robiłbym sobie na to nadziei. Do więzienia nikt cię nie zamknie, ale udałbym się do profesjonalnego pełnomocnika.

Czyli będzie grzywna ? Jeśli tak, to jaka może mieć wartość ? I chciałabym sie dowiedzieć, po co mi prawnik na tym etapie?

Ostatnia edycja:
Jaką sąd ci wymierzy karę to nie wiemy. Nie mamy szklanej kuli. Prawnik przyda się do ewentualnego wywalczenia warunkowego umorzenia postępowania. O ile prokurator sam tego nie umorzy, to bez pomocy prawnika będzie ci ciężko zrobić to samej.

pistollo napisał:
Jaką sąd ci wymierzy karę to nie wiemy. Nie mamy szklanej kuli. Prawnik przyda się do ewentualnego wywalczenia warunkowego umorzenia postępowania. O ile prokurator sam tego nie umorzy, to bez pomocy prawnika będzie ci ciężko zrobić to samej.

Ok, skontaktuję z prawnikiem. Prosiłabym jeszcze o informacje na temat tego, jak w dalszych etapach będzie wyglądać to postępowanie. Dostanę list z policji/sądu od prokuratora? Rozumiem, że do tematu powinien wkroczyć prawnik, jeśli dostanę odmowę warunkowego umorzenia? A jeśli dostanę grzywnę to wtedy pomoc prawnika jest zbyteczna?

Ostatnia edycja:
Czy przedstawiono ci już zarzuty?

pistollo napisał:
Czy przedstawiono ci już zarzuty?

Wydaje mi się, że tak. Dochodzeniowiec pisał zarzuty zanim wezwał mnie na przesłuchanie. W wyjaśnieniu poprosiłam o warunkowe umorzenie sprawy i wytłumaczyłam ze był to jednorazowy incydent z mojej strony i ze taka sytuacja już napewno nigdy więcej sie nie powtórzy. Karanie mnie wiązałoby sie z utrata możliwości zmiany pracy, w której to z kolei wymagane jest zaświadczenie o niekaralności. Nie mogę uwierzyć w to, że dałam sie wmanewrować w taka akcje, chyba nigdy sobie tego nie wybaczę.

Ostatnia edycja:
Cześć. Dzisiaj z prokuratury otrzymałam informację, że do sądu poszedł akt oskarżenia przeciwko mnie. Prokurator niestety nie wniósł o warunkowe umorzenie. Co mam dalej robić?

Zapoznalas sie z aktami? Poruszalas temat z prokuraturą w sprawie ewentualnego dobrowolnego poddania się karze? (art 387)?

Powrót