kara za przecinek

• Autor wątku Autor wątku Annazwarszawy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Annazwarszawy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Niedawno zleciłam obsługującej mnie firmie płatność miedzynarodową dla innego przedsiebiorcy.
W rzeczywistości chciałam przelać 6000,25 (sześć tysięcy, dwadzieścia pięć centów) USD, w formularzu intrnetowym tej firmy wpisałam liczbę: 6000,25
która odczytała to jako 6000250 USD ( sześć milionów dwieście pięćdziesiąt sześc dolarów)
Zlecenie jako tako dało się cofnąć, ale na zasadzie odkupu tej waluty. Mój rzekomy błąd tkwił w tym że użyłam przecinka a nie kropki.
Wcześniej juz korzystałam z usług tej firmy, ale tego pechowego dnia trochę ten przecinek przegapiłam.
Proszę mi poradzić czy rzeczywiście jestem zobowiązana do spłaty tej "kary" (odkup waluty, róznica pomiędzy kupnem a skupem)?
Chciałabym zaznaczyć że firma ta nie podała mi żadnych zasad, wzorów wpisywania kwot, ani w formularzu internetowym nie pojawiła się ta suma słownie.

Dziękuję i Pozdrawiam,
Anna

Moim skromnym zdaniem jeśli ta firma akceptuje tylko przecinki to tak na zdrowy rozum zlecenie z liczbą z kropką w środku powinna odrzucić jako niewłaściwe - niezrozumiałe. Z jednej strony chcą przecinka - ok ale dlaczego zignorowali kropkę skoro była ?.

wpisałam liczbę: 6000,25
która odczytała to jako 6000250 USD ( sześć milionów dwieście pięćdziesiąt sześc dolarów)
Bzdura. Jeśli nie uwzględni się przecinka, to będzie 600 025 dolarów, a nie 6 000 250.

Powrót