Kara za przetrzymanie książki już oddanej

• Autor wątku Autor wątku dudmar_6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dudmar_6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry,

Otrzymałem pismo z Biblioteki Śląskiej wzywające mnie do uregulowania opłaty za przetrzymanie książek z tejże biblioteki, które to przetrzymanie teoretycznie(ponieważ teraz już nie pamiętam stanu faktycznego) miało miejsce w 2020 roku. Po ilu latach następuje przedawnienie tego roszczenia? Nadmienię że książki oddałem w 2020 roku, dopiero teraz z niewiadomego powodu otrzymałem pismo wzywające do uregulowania opłaty. Dziwnym dla mnie jest fakt że tej opłaty nie wymagano ode mnie w tamtym czasie przy zwrocie książki. Proszę o poradę w tej sprawie.

Fakt oddania książki nie ma tu znaczenia ponieważ kara jest związana z nieterminowym zwrotem. Biblioteka może się tej opłaty domagać nawet po takim czasie ze względu na 6-letni okres przedawnienia przy korzystaniu ze zbiorów biblioteki publicznej jaką jest BŚ.

Dobrze, czyli 6 lat przedawnienia,a z jakiego przepisu to wynika? Wszędzie gdzie szukałem było 10 lat albo 3 lata, pierwszy raz spotykam się z terminem 6 lat.

Przepis prawny:
art. 118 Kodeks cywilny
Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi sześć lat, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej – trzy lata. Jednakże koniec terminu przedawnienia przypada na ostatni dzień roku kalendarzowego, chyba że termin przedawnienia jest krótszy niż dwa lata.
Termin 6-letni zastąpił termin 10-letni i obowiązuje od 9/7/2018.

Powrót