Kara za ściąganie przez direct download link

• Autor wątku Autor wątku xzofiax2014
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xzofiax2014

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie,
wiele naczytałam się na wszelakich forach o bardzo wysokich karach pieniężnych za ściąganie/udostępnianie przez p2p (torrenty itp.), ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji, co z udostępnianiem przez DDL, dokładnie z mediafire. Zdarzyło mi się jeden raz, dokładnie 2 miesiące temu, pobrać w ten sposób płytę z muzyką, a teraz mam wątpliwości. Dodam, że później tę płytę zakupiłam, a pobrane pliki służą mi wyłącznie do własnego użytku i nigdzie tego nie udostępniłam. Czy w tym przypadku istnieje prawo do posiadania takiej właśnie kopii zapasowej i czy mogę dostać za to karę? Czy prawdopodobieństwo dostania takiej kary jest tak wysokie, jak w przypadku użytkowników torrentów itp.? Poza tym czy tego typu pobieranie jest bezpieczne i trudne do wykrycia? Jak mogą mi udowodnić, że plik o danej nazwie rzeczywiście zawierał nielegalnie pobrane utwory? Przecież pobierając plik nie mam pojęcia, co znajduje się w środku. Mogły to być po prostu nasze zdjęcia z wakacji. Dodam, że pobrała ją dla mnie osoba w Polsce, wrzuciła na serwer i udostępniła tylko mi, jeśli ma to jakieś znaczenie.

Bardzo proszę o szybką odpowiedź. ;) Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Znazłm też taki zapis w sieci: "Czyli np. w przypadku serwisów hostujących typu Megaupload naruszeniem prawa autorskiego jest jedynie umieszczenie utworu na publicznie dostępnym serwerze bez zezwolenia uprawnionego, natomiast nie jego pobranie do własnego użytku osobistego. W innych państwach (np. w Niemczech i w Finlandii) spotkać można natomiast bardziej restrykcyjne podejście. Niemieckie i fińskie prawo autorskie zakazują zakazujące powoływania się na dozwolony użytek prywatny w przypadku, w którym osoba korzystająca z utworu wie lub – uwzględniając okoliczności danego przypadku – powinna była wiedzieć, że dana kopia nie jest legalna."

A jeśli osoba, która mi to udostępniła również posiada tę płytę to kopia jest legalna?

Mam pytanie ponieważ rok temu całkiem nieświadomie ściągnełam kilka utworów w Niemczech, dodam że korzystalam z wi fi rodziny, która podała mi hasło (pracuje jako opiekunka) czy powinnam sie obawiać kary listownej w Polsce czy też rodzina ponosi za to odpowiedzialność ? Prosze o odp

Witam, mam pytanie. Wszedlem na pewny portal (fotogalerie), a on za ulamek sekundy sam przelaczyl mnie na jakas inna strone i automatycznie sciagnal plik apk o nazwie flashBrowser Mobusi. Czyli nie wiedzialem, ze to sciagnie sie, przeciez wszedlem na portal, na ktorym nic nie sciaga sie, a tylko przeglada sie zdjecia. Czy grozi za to kara?

Powrót