Karanie uczniów

• Autor wątku Autor wątku dadaobob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dadaobob

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
nurtuje mnie pewna kwestia, która dzieje się w szkole ponadgimnazjalnej w moim miasteczku. Jestem absolwentką tejże szkoły, a obecnie studentką filologii polskiej. Na zajęciach dydaktyki dowiedziałam się, że ingerencja w życie ucznia poza szkołą jest nielegalna (konkretnie chodzi o karcenie uczniów za udział na portalach społecznościowych, np. nasza-klasa; uczniowie zostali ukarani za umieszczenie zdjęcia z piwem). Co w tej kwestii mówi prawo?
Drugi niepokojący mnie fakt to kary "społeczne". Gdy uczeń zostanie przyłapany na paleniu papierosów, przeklinaniu, uderzy kolegę etc. dostaje za to kilka bądź kilkanaście godzin pracy porządkowej na terenie szkoły. W praktyce wygląda to tak, iż dostaje grabie, łopatę i pracuje fizycznie po lekcjach.
Jakie dokumenty zawierają postanowienia w tychże kwestiach?
Jeśli okaże się, że szkoła popełnia nadużycia ww. to w jaki sposób i do jakich instancji można się zgłosić?

Proszę o odpowiedź.

Czy może jednak szkoła, a raczej pedagodzy w niej uczący nie stara się czasem wychowywac swoich podopiecznych?
Ty się lepiej zajmij swoja edukacją, a nie szukaniem dziury w całym. Publikowanie swojego wizerunku z alkoholem, bójki, wyzwiska i inne opisane zachowania chyba nie są powodem do chluby? A jak koleś pograbi liście, albo posprząta śmieci, to mu tylko na zdrowie wyjdzie. Nie ma powodu do niepokoju, gdyby dorośli trochę więcej czasu poświęcali na wychowanie dzieci i młodzieży może byłoby mniej chamstwa, pijaństwa i chuligaństwa.
A tzw. "demokracja" to u nas jest rozumiana jako wyłączne posiadanie praw wszelakich. Obowiązków itp. to już szanowna jednostka nie ma.
Jak się jest uczniem danej szkoły to (kiedyś tak to rozumiano) powinien dbać o jej dobre imię i swoją postawą godnie ją reprezentować. I wyobraź sobie dziecino, że nie wymyśliła tego "komuna", tradycje duuuuużo starsze.
Tiaaaa "ingerencja szkoły w życie ucznmia poza szkołą jest nielegalna", no żesz :mad: co Wam do głów kładą???? Uczniem szkoły jest się całą dobę, tak jak matką, policjantem czy księdzem :confused: . Czy szanowni PT uczniowie widząc pijanego nauczyciela, który obnaża się w krzakach nie zrobiliby zaraz wielkiego HALOOO ? You tube, RPD i TVN górą! "Dzieci" grzmiałby o postawie moralnej, o braku szacunku itp. itd.

POMOCY !!!!!
Prosze powiedzcie mi czy ucznia mozna ukarac dwa razy za to samo i czy ocene zachowania mozna obnizyc z bardzo dobry na nieodpowiednia ?
moj syn tydzien przed koncem roku szkolnego zostal ukarany nie możliwościa pojscia na bal 6 klasisty i obnizyli mu zachowanie z bardzo dobrego na nieodpowiednie bo zrobil chlopakowi zdjecie ktorego uczniowie powiesili na wieszku . nie brał udzialu w wieszaniu go lecz byl przy tym tak jak reszta chlopcow z jego klasy i zrobil zdjecie ........ jego srednia w tym roku to 5,2 , ostatnia klasa szkoly podstawowej postapił mopze glupio ale wydaje mi sie ze kara jest nie adekwatna do jego czynu .
POMOCY CO MOGE ZROBIC I CZY W OGOLE COS MOGE ?

blaga18 napisał:
Czy może jednak szkoła, a raczej pedagodzy w niej uczący nie stara się czasem wychowywac swoich podopiecznych?
Ty się lepiej zajmij swoja edukacją, a nie szukaniem dziury w całym. Publikowanie swojego wizerunku z alkoholem, bójki, wyzwiska i inne opisane zachowania chyba nie są powodem do chluby? A jak koleś pograbi liście, albo posprząta śmieci, to mu tylko na zdrowie wyjdzie. Nie ma powodu do niepokoju, gdyby dorośli trochę więcej czasu poświęcali na wychowanie dzieci i młodzieży może byłoby mniej chamstwa, pijaństwa i chuligaństwa.
A tzw. "demokracja" to u nas jest rozumiana jako wyłączne posiadanie praw wszelakich. Obowiązków itp. to już szanowna jednostka nie ma.
Jak się jest uczniem danej szkoły to (kiedyś tak to rozumiano) powinien dbać o jej dobre imię i swoją postawą godnie ją reprezentować. I wyobraź sobie dziecino, że nie wymyśliła tego "komuna", tradycje duuuuużo starsze.
Tiaaaa "ingerencja szkoły w życie ucznmia poza szkołą jest nielegalna", no żesz :mad: co Wam do głów kładą???? Uczniem szkoły jest się całą dobę, tak jak matką, policjantem czy księdzem :confused: . Czy szanowni PT uczniowie widząc pijanego nauczyciela, który obnaża się w krzakach nie zrobiliby zaraz wielkiego HALOOO ? You tube, RPD i TVN górą! "Dzieci" grzmiałby o postawie moralnej, o braku szacunku itp. itd.

To jest forum prawne a nie moralne.

Zarz bebesz mówiła że szkoła sprawuje picze na swoim uczniem może 24h?

Szkoła owszem może wtrącać się w życie uczniów ale małoletnich w przypadku pełnoletnich już nie ponieważ oni sami decydują o sobie jaki i swoim majątku.

Powrót