Karanie za to samo przestępstwo

• Autor wątku Autor wątku Kaimos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kaimos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
W sierpniu ub. r. dokonałem oszustwa na Allegro w wynku którego poszkodowanych zostało 68 osób. Prokuratura w trakcie dochodzenia poinformowała wszystkich poszkodowanych o toczącej się sprawie z podaniem terminu wniesienia roszczeń wobec mnie. . Jednakże, tylko 48 osób zostało ujętych w akcie oskarżenia i zapadł wyrok uzgodniony na podstawie art. 335KK w postępowaniu uproszczonym. Sprawa wydawała się za zakończoną.. W dniu dzisiejszym zostałem wezwany na Policję, gdyż kolejna osoba wniosła zawiadomienie, dotyczące tego przestępstwa. Zostałem poinformowany, że prokurator zaproponował mi dobrowolne poddanie się karze 8 miesięcy pozbawienia wolności bez zawieszenia. Nie zgodziłem się. Moim zdaniem, to jakiś paradoks - czy mam być teraz ponownie sądzony za to samo przęstępstwo wielokrotnie?? Przypominam, że 20 osób nie odpowiedziało na wcześniejsze zawiadomienia w toczącej się sprawie. Jak to wygląda z punktu widzenia prawnego?? Czy mogę powołać się na art. 17$1p.7 KK?? Dziękuję!:rolleyes:

To zależy od tego czy mówimy o tym samym czynie.

To teraz musisz poczekać, żeby się przekonać, czy prokurator też będzie miał takie mniemanie. Oczywiście możesz złożyć wniosek o umorzenie postępowania jeśłi chcesz uzasadniając w nim swój pogląd i stanowisko.

Zastanawiam się, czy nie poczekać na oficjalne pismo z Prokuratury, bo podczas przesłuchania zażądałem pisemnego przedstawienia zarzutów z uzasadnieniem.
Wówczas, się ustosunkuję. Poza tym, będzie proces sądowy w zwykłym trybie i zażądałem obrońcy - może na tym etapie, po otrzymaniu aktu oskarżenia - złoże taki wniosek do Sądu?

a zarzut był o dzialaniu czynem ciągłym czy dostałeś oddzielne zarzuty za każdy czyn?

Zarzuty były oddzielnie sformułowane wobec każdego pokrzywdzonego, ale przecież było to oszustwo zbiorowe - jakby w ramach jednego czynu..

Powrót