Karta AOK

• Autor wątku Autor wątku NadMorzem1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NadMorzem1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Re : Karta AOK
Witam , piszę bo potrzebuje informacji. Początkiem stycznia tego roku , przyjechałam z Niemczech do Polski na stałe, pracowałam tam przez pół roku i mam kartę AOK Bayern. Narazie szukam pracy w Polsce, kartę NFZ tez posiadam ale jest raczej nie aktualna ze względu na nie opłacane składki zdrowotne bo nie pracowałam w Polsce i teraz chce np udać się do ginekologa na badania kontrolne i zrobic badania krwi i ogólne mojego organizmu, czy tą kartę AOK mogę użyć w placówkach medycznych w Polsce? czy tylko w NAGŁYCH WYPADKACH jest to możliwe? Bardzo proszę o udzielenie informacji na ten temat :) Pozdrawiam Karolina

Te karte moglabys uzyc w Polsce tylko jako "turystka" i tylko w naglym przypadku. Jak piszesz, od stycznia jestes na stale w Polsce, wiec nie masz prawa korzystac z tej karty, poniewaz jak sie domyslam, nie oplacasz od tego czasu skladki w AOK?
Inne pytanie- czy odmeldowalas sie w AOK? I pamietaj o ciaglosci skladek- jak piszesz, na obecna chwile nie jestes ubezpieczona. W ten sposób mozesz napytac sobie wiele problemów.

NadMorzem1
Jeżeli po powrocie do polski nie rozwiązałaś umowy o ubezpieczenie z AOK musisz się liczyć na kontynuację ubezpieczenia i opłacanie składek za zaległe miesiące nic nie ma za darmo. Zarejestruj się i masz ubezpieczenie
powodzenia

Dziękuje Bardzo za odpowiedzi , bardzo mi pomogliście , a jeszcze jedno pytanie , a mianowicie jak mój pracodawca zakładał mi ta kartę , to mogę się zwrócić do niego o rozwiązanie z nimi umowy AOK ?

Jeżeli masz jakieś pisma lub legitymację z AOK piszesz bezpośrednio do AOK podając nr.ubezpieczenia.Możesz wypowiedzenie wysłać e-meilem po tygodniu możesz zadzwonić .
Pracodawca przestał płacić a ubezpieczenie leci dalej.
powodzenia

Nie sugeruj sie pracodawca. Jego Twoje ubezpieczenie już nie interesuje. Ty musisz swoje sprawy sama pozamykać. Zrób to, co Ci wyżej piszą, bo narobisz sobie długów.

Powrót