karta czasowego pobytu PROSZĘ O POMOC

• Autor wątku Autor wątku ulaneczka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

ulaneczka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam , mam pytanie czy ktoś umie mi na nie odpowiedzieć :
Moją żoną od 5 lat jest Ukrainka, po pierwszym złożenie wniosku o kartę uzyskaliśmy ją bez żadnych problemów ponieważ mieszkaliśmy u mojej mamy u której mieliśmy meldunki. druga karta też poszła szybko i dostała ją na dwa lata, przy składaniu na trzecią zaczęły się schody. Najpierw urzędniczka wprowadziła nas w błąd że jeśli żona już miała karty na okres 3 lat to MUSI złożyć wniosek o osiedlenie się co okazało się bzdurą . dostaliśmy odmowę , złożyliśmy wniosek o kartę czasowego pobytu przy czym już wyprowadziliśmy się od mojej mamy:winko: i wynajęliśmy mieszkanie lecz wprowadzając się od razu właścicielka uprzedziła nas o braku możliwości meldunku więc w dokumentach wpisaliśmy miejsce zamieszkania u mamy . Sprawa ciągnęła się ponad 1.5 roku zostaliśmy zmuszeni powiedzieć gdzie przebywamy realnie , przyszli urzędnicy i potwierdzili to u właścicielki mieszkania, a dzisiaj dostaliśmy decyzje odmowną która została uzasadniona tym iż podaliśmy nie prawdziwe dane:mad:. Teraz pytanie czy obcokrajowiec musi przebywać w miejscu zameldowania ? Czy mamy złożyć nowy wniosek o kartę? Czy przysługuje nam prawo do zwrotu pieniędzy za opłatę którą wpłaciliśmy?

mam pytanie jestem ukrainkom itez będę skladac dokumenty napobyt stały,ż czy pana zona muśiała brać w Urz.Skarbowym zaswiadczenie że nie ma zadłuzenia w stosunku do Państwa Polskiego ?dziśiaj idę do prawnika i na marginesie zapytam czy zwrócom wam kasę.

nie zwrócom panstwu pieniędzy dla tego że to jest oplata za wydanie decuzji a nie za wydanie karty pobytu. po 5ciu latach udokumentowanego pobytu w Polsce automatycznie przysluguje sie pani pobyt sta ly

Karta czasowego pobytu! pomocy!

czy obowiązkiem urzędu wojewódzkiego Katowic do spraw cudzoziemców jest informowanie konsula polskiego w Ankarze o wydanej pozytywnie decyzji karty czasowego pobytu ?

Powrót