karta ekuz

• Autor wątku Autor wątku helenka88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

helenka88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam,
czy karta ekuz zagwarantuje mi darmową opieke lekarska i poród w Irlandii?
Możliwe jest że szpital wystawi mi rachunek za poród, gdyż mąż pracuje za krótko i nie ma wystarczajacej ilości składek.
Jesli nie to czy można będzie rachunek anulowac? na jakich zasadach?

Do czego uprawnia Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego?
Karta uprawnia do korzystania z opieki medycznej w innym państwie członkowskim w takim zakresie, który umożliwi kontynuowanie zaplanowanego pobytu w tym państwie w bezpiecznych warunkach z medycznego punktu widzenia. Kobiety w ciąży mają zapewniony dostęp do wszystkich świadczeń niezbędnych związanych z porodem i okresem połogu. Karta natomiast nie daje żadnych uprawnień, jeżeli celem podróży jest odbycie planowego leczenia.

Ja również mam pytanie odnośnie karty EKUZ. Do marca tego roku pracowałam legalnie w Holandii i ubezpieczyciel wystawił mi kartę EKUZ - z datą ważności 28. 02. 2010 roku, mimo że mój kontrakt przewidziany był jedynie do marca tego roku(karta była wydana kilka miesięcy wcześniej). Obecnie nie pracuję, ale mam mozliwość legalnego zatrudnienia w Anglii. Stąd moje pytania - czy karta nadal jest ważna, mimo końca umowy w Holandii i czy będę jej mogła używać nadal, do końca terminu ważności?

Z EKUZ można korzystać wyłącznie do czasu podjęcia pracy lub działalności gospodarczej poza granicami Polski. Od chwili podjęcia pracy w innym państwie członkowskim, bez względu na datę umieszczoną na wydanej EKUZ, niezgodnym z prawem jest posługiwanie się kartą w państwie, w którym podjęta została praca oraz w każdym innym państwie członkowskim.

Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ)

Powrót