Karta graficzna, gwarancja, niezgodność towaru z umową

• Autor wątku Autor wątku Hubi20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hubi20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.

Wysłałem dwa tygodnie temu kartę graficzną na gwarancję. Nie zorientowałem się do końca, że jest możliwość reklamacji jako niezgodność towaru z umową. Nie wypełniałem więc żadnego formularza, po prostu wysłałem kartę tylko z opisem usterki i adresem zwrotnym (tak też mi polecił pracownik serwisu). Zadzwoniłem potem do serwisu żeby się dowiedzieć czy paczka dotarła, i dostałem informacje, że dotarła, została wysłana do dystrybutora i jak wróci ( za około 14 dni) to mi ją odeślą.
Dodam jeszcze, że przy zakupie nie było żadnej karty gwarancyjnej (do gwarancji wystarcza faktura)

Moje pytania są następujące:
1) Czy jak będą mi zwracać kartę, powinienem dostać nową fakturę, czy jakieś zaświadczenie żeby gwarancja obowiązywała od nowa ?
2) Czy powinienem dostać od dystrybutora/producenta opis jakie czynności zostały wykonane ?
3) Czy jak dostanę kartę i nie daj Boże nie będzie naprawiona, to czy mogę ją wysłać ponownie jako niezgodność towaru z umową ?
4) I ostatnie, czy jak karta posiada usterkę, której się nie da naprawić, to muszą mi dać nową kartę, bądź zwrócić pieniądze ?

1. Nie. A druga część: zależy od realizacji reklamacji.
2. Odpowiedź jest w zapisach gwarancji.
3. Tak.
4. A jest jakaś inna opcja?

Karta graficzna wróciła, dostałem tylko informację wcześniej, że została naprawiona. Jednak karta wróciła i po godzinie grania okazało się że wada nadal istnieje, czyli jej nie naprawiono. Teraz mam pytanie czy mogę odstąpić od umowy żądając zwrotu pieniędzy ?

U sprzedawcy? Jeśli tak to możesz zażądać naprawy lub wymiany.

Karta graficzna została jednak wymieniona, podobno na nową. Okazuje się, że ta wymieniona ma taką samą usterkę jak poprzednia(nie jest to wina mojego komputera bo karta sprawdzona też u kolegi i jest ta sama usterka) Jest to wada dość powszechna wśród tych kart i z tego co się zorientowałem jest to wada fabryczna/produkcyjna, której nie da się naprawić. W regulaminie sklepu, w którym kupowałem jest, że Klient ma prawo żądać obniżenia ceny albo odstąpienia od umowy, chyba że "sklep" niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla Klienta wymieni produkt wadliwy na wolny od wad albo usunie wadę. Co w takiej sytuacji mogę zrobić ?

Hubi20 napisał:
z tego co się zorientowałem jest to wada fabryczna/produkcyjna, której nie da się naprawić.

Masz taką informację zasięgniętą z branżowego czasopisma, profesjonalnego portalu zajmującego się IT, czy też może z jakichś forum :D gdzie każdy plecie co chce? Zapewniam Cię, że na każdy model karty różnych producentów znajdziesz ileś tam osób na forach, którym się ona zepsuły i nie czyni to zupełnie "złej serii kart" danego producenta, przy wielu tysiącach wyprodukowanych sztuk, nie jest to nawet marny odsetek. Zaraz każdy się robi specjalistą jak zobaczy na kilku forach, że jego sprzęt uległ uszkodzeniu ze stwierdzeniem, że cała linia produkcyjna danego towaru miała wady :lol:

Możesz ją reklamować z tytułu ustawy jak i z gwarancji, wybór należy do Ciebie.

Mam tą informację z forum producenta. Wypowiada się tam też administrator forum, żeby zwracać karty jak ktoś ma tą usterkę. Wiadomo, że przy dużej ilości to jest mały odsetek. Ja widocznie mam super pecha (pewnie wygrałbym na loterii) że trafiłem drugą kartę z tą samą wadą. Czy mogę żądać zwrotu pieniędzy za tą kartę ?

Powrót