Karta graficzna kupiona przez Internet - TOWAR NIEZGODNY Z UMOWĄ

• Autor wątku Autor wątku mikiwaw313
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mikiwaw313

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witajcie,
w dniu 10.10.2014 zakupiłem kartę graficzną jako konsument od sklepu internetowego xtreem.pl. W styczniu tego roku producent karty (Nvidia), ujawnił że specyfikacja tej karty jest w rzeczywistości inna od oficjalnej specyfikacji ujawnionej do tej pory. W dniu 9 lutego wysłałem do nich takiego maila:
Dzień dobry,
kontaktuję się z Wami w sprawie zakupionej karty graficznej. W dniu 10.10.2014 kupiłem w Waszym sklepie kartę graficzną Gigabyte GeForce GTX970 GAMING 4GD. Niestety specyfikacja tej karty graficznej w dniu zakupu była nie zgodna ze faktycznym stanem produktu. Szczegóły można przeczytać w między innymi w tym artykule GeForce GTX 970 ma mniej ROP i pamięci L2 - Błąd w specyfikacji | PurePC.pl
Na podstawie ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego, proszę o wymianę towaru na zgodny ze specyfikacją lub zwrot pieniędzy.
Z ustawy:
Art. 4 ust. 1:
Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili
jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności
przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała
ona w chwili wydania.
Art. 4 ust. 4:
Na równi z zapewnieniem producenta traktuje się zapewnienie osoby, która
wprowadza towar konsumpcyjny do obrotu krajowego w zakresie działalności
swojego przedsiębiorstwa, oraz osoby, która podaje się za producenta przez
umieszczenie na towarze swojej nazwy, znaku towarowego lub innego oznaczenia
odróżniającego.

W załączniku przesyłam dowód zakupu.

Serdecznie pozdrawiam i liczę na szybkie rozwiązanie tej sprawy.
XYZ
Oczywiście w oryginalnym mailu w miejscu XYZ było moje nazwisko.
3 dni później, 11 lutego, dostałem opdowiedź:
Dzień dobry,

Okazuje się, że kartę zakupił Pan w firmie RGP Group, która do listopada była właścicielem sklepu XTREEM.

My nie mamy jak obecnie przyjąć zwrotu ze względu na to, że nie my wystawialiśmy fakturę/paragon.

Prosimy o kontakt z firmą RGP Group za pośrednictwem poczty elektronicznej: biuro@rgpgroup.pl

Firma RGP Group przeprowadzi proces zwrotu.

Ja ze swojej strony mogę tylko dodać, że cała sprawa z tą pamięcią nie jest taka oczywista i nie wiem czy dobrze Pan zrobi oddając ją.

W tej cenie nie znajdzie Pan karty o takiej wydajności i możliwościach. Nawet z całą tą „aferą” co do pamięci RAM.

Wielu użytkowników stwierdza, że na dobrą sprawę to gdyby nie artykuły to by nic nie zauważyli nieprawidłowego w działaniu.

pozdrawiam

--

Marek Gonciarz

XTREEM.pl – dla prawdziwych Graczy komputerowych

eXTREEMalna rozrywka i praca. Wydajne laptopy Clevo dla Graczy i Grafikw - XTREEM.pl

+48 572 299 722 - +48 22 631 22 21

Więcej informacji o tym co dokładnie jest nie tak z tą kartą można zobaczyć w tym artykule GeForce GTX 970 ma mniej ROP i pamięci L2 - Błąd w specyfikacji | PurePC.pl.

Moje pytanie - co dalej zrobić w tej sytuacji? Czy sprzedawca może, w ten sposób zrzucić odpowiedzialność na inną firmę? Z poradnika konsumenta na Waszej stronie czytam, że:
Podmiot, do którego składamy reklamację

Będzie nim zawsze Sprzedawca. Nie musi być to oczywiście ani ta sama osoba, u której kupowaliśmy produkt, ani kierownik danego sklepu. Ważne, aby była to osoba zatrudniona na tym stanowisku w konkretnym sklepie, gdzie Konsument nabył produkt.
Sprzedawca nie może przerzucić obowiązku reklamacji na osobę trzecią, Konsument składa reklamację w jego ręce, a następnie on przekazuje towar do swoich Dostawców/Serwisu.

PAMIĘTAJ! Sprzedawca odpowiada za towar, jeśli niezgodność z umową była w chwili jego wydania. Ustawa przewiduje w związku z tym szereg domniemań.
więc chyba nie mogą tego przerzucić na tą firmę?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Prosząc o poradę nie podawaj nie prawdziwych lub wykluczających się informacji:

1. "producent karty (Nvidia)," a dalej masz "kartę graficzną Gigabyte GeForce GTX970 GAMING 4GD" Nvidia nie jest producentem tej karty, a jedynie dostarczyła jeden z ponad setki różnych układów elektronicznych znajdujących się na karcie graficznej. Producentem tej karty jest firma Gigabyte.

2. Producent, czyli firma Gigabyte nie podawała zarówno na stronie w internecie, w reklamie, w opisie na pudełku jak i w specyfikacji tego produktu ilości pamięci cache L2 i ilości ROP-ów. Nie masz więc NIGDZIE zapewnienia Gigabyte o tych parametrach.

Zacytowałeś art. 4 ust. 4 ustawy z 27.07.2002, jednak go niepoprawnie przeczytałeś, więc go Tobie prezentuję poniżej:
Na równi z zapewnieniem GIGABYTE traktuje się zapewnienie SPRZEDAWCY, który wprowadza towar konsumpcyjny do obrotu krajowego w zakresie działalności swojego przedsiębiorstwa, oraz osoby, która podaje się za GIGABYTE przez umieszczenie na towarze swojej nazwy, znaku towarowego lub innego oznaczenia odróżniającego.

Nie masz podstaw do złożenia reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową. ŻADEN z producentów kart graficznych nie podawał ilości ROP-ów i cache L2, koniec i kropka. Nie ma więc w takim razie niezgodności, bo klient nie udowodni tego, że nabywając towar sugerował się informacjami producenta. Chyba, że nazbyt ambitny sklep prezentował swoje dane opierając jej na materiałach prasowych i podał ROP-y i cache, wtedy jest podstawa i tylko wtedy do takiej reklamacji. Poniżej cytuję art. 5 ustawy z 27.07.2002:
"Sprzedawca nie jest związany zapewnieniem, o którym mowa w art. 4, jeżeli wykazał, że zapewnienia tego nie znał, ani, oceniając rozsądnie, znać nie mógł, ...", po pierwsze co wskazałem, to nie było takich ZAPEWNIEŃ producentów kart graficznych odnośnie ROP-ów i cache L2. Po drugie "afera" wybuchła, około 28.01.2015, więc "oceniając rozsądnie, znać nie mógł" sprzedawca przed tym czasem takiej informacji o L2 i cache. Dlatego nie ma podstaw do zwrotu karty do sprzedawcy. Sprzedawca nie odpowiada za to co się ukazuje w portalach i jakichś artykułach przed klientami i tym samym za szerzej opisane tam specyfikacje. Odpowiada za swoje zapewnienia i specyfikacje podane przez producentów zgodnie z przepisami - art. 4 ust. 4. ustawy z 27.07.2002

Ostatnia edycja:
Powrót