Karta parkingowa dla niepełnosprawnych po zmianach 01.07.2014r.

• Autor wątku Autor wątku rafcio_100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafcio_100

Użytkownik
Odpowiedzi
99
Mam orzeczenie o niepełnosprawności wydane na stałe od 18.06.2014r., a więc przed zmianami dotyczącymi wydawania kart parkingowych dla niepełnosprawnych. Stopień mojej niepełnosprawności jest ustalony jako umiarkowany, z symbolem 05-R, zawiera punkt 9 ze wskazaniem do uzyskania karty parkingowej. W mojej opinii wszystkie przesłanki do uzyskania karty parkingowej są spełnione, natomiast wymagane jest ode mnie orzeczenie wydane 01.07.2014r. lub później. Czy urzędnik ma rację? Ja nie znalazłem podstawy prawnej określającej wymóg wydania orzeczenia z ww. datą.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
zachowano prawo do osób który mają znaczny stopień i określone 3 symbole m.in 0-R. prawo pozostałych osób wygasło m.in Twoje. Obecnie prawo do kart nie reguluje art 8 ust. 1 - w orzeczeniu musi być wskazanie art 8 ust.3a pkt 1

Czy po ponownym stawieniu się przed zespołem orzekającym obecne orzeczenie pozostaje ważne z racji, iż zostało wydane na stałe, czy traci swoją ważność na rzecz nowo wydanego orzeczenia? W PZON dostałem informację, że po otrzymaniu nowego orzeczenia wydanego celem uzyskania karty parkingowej będę się posługiwał po prostu dwoma orzeczeniami.

tak, można dwoma. Co nie oznacza, ze otrzymasz kartę przy umiarkowanym stopniu i symbolu R- decyduje lekarz

Tak, zdaję sobie z tego sprawę, głównie chodzi mi o to, czy nie utracę aktualnego stopnia niepełnosprawności, bo np. inny lekarz orzecznik stwierdzi, że moja niepełnosprawność jest w stopniu lekkim.

jest to możliwe, nie ma jednak nie ma przepisów, które unieważniałaby poprzednie orzeczenie w przypadku wydania kolejnego.

Dziękuję za rozjaśnienie mojej sytuacji

Powrót