Karta rowerowa dla niepełnoletniego studenta

• Autor wątku Autor wątku 49.wojewodztwo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
4

49.wojewodztwo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witajcie,

jest to pierwszy wpis z mojego konta, proszę zatem wybaczyć ewentualne nieodpowiednie zamieszczenie tematu.

Pytanie hipotetyczne, bo raczej jako student mało kto się zastanawia nad tym, ale jednak.

Załóżmy, że mamy niepełnoletniego studenta (tacy teraz tysiącami napływają z Ukrainy i Białorusi chociażby), który wg obowiązującego prawa, jako że jest niepełnoletni, przy kontroli drogowej przez policję czy też straż miejską powinien okazać m.in. kartę rowerową.

Z tym że jak on ją okaże, jeśli uczelnia nie ma wg PORD (prawa o ruchu drogowym) prawa jej wydawać, a szkoła jej nie wyda, bo nie jest uczniem, czy to by oznaczało, że niepełnoletni student nie może jeździć rowerem? Czy dałoby się jakkolwiek w tej sprawie się odwołać, gdyby odmówiło się przyjęcia mandatu?

49.wojewodztwo napisał:
Z tym że jak on ją okaże, jeśli uczelnia nie ma wg PORD (prawa o ruchu drogowym) prawa jej wydawać, a szkoła jej nie wyda, bo nie jest uczniem
Kto twierdzi, że tylko szkoły mogą takową wydawać?

49.wojewodztwo napisał:
czy to by oznaczało, że niepełnoletni student nie może jeździć rowerem?
Może. Kto twierdzi inaczej i na jakiej podstawie?

49.wojewodztwo napisał:
Czy dałoby się jakkolwiek w tej sprawie się odwołać, gdyby odmówiło się przyjęcia mandatu?
Odmówienie przyjęcia mandatu skutkuje skierowanie sprawy do sądu, gdzie można tłumaczyć swój tok myślenia.

Wg stanu z 2012 r. to wyglądało tak:

Prawo o ruchu drogowym

Art. 97.

2. Kartę rowerową wydaje nieodpłatnie dyrektor szkoły podstawowej, gimnazjum, szkoły ponadgimnazjalnej oraz szkoły ponadpodstawowej.

Karta rowerowa sama w sobie powiązana jest z tokiem edukacji szkolnej, dlatego ciężko byłoby o nią osobie spoza szkoły.

Pytanie co do mandatu nie polegało na tym, czy mogę, bo mogę zawsze, a czy moja odmowa przyjęcia mandatu byłaby zasadna?

Być może w międzyczasie były jakieś zmiany, ale coś do nich nie mogłem dotrzeć.
(fragment przytoczyłem z http://wrower.pl/prawo/kodeks-drogowy-dla-rowerzystow.html)

Ostatnia edycja:
49.wojewodztwo napisał:
dlatego ciężko byłoby o nią osobie spoza szkoły
Ustawa z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami
Art. 41. ust. 4.
Zajęcia dla osób ubiegających się o wydanie karty rowerowej, a niebędących uczniami szkoły podstawowej, są prowadzone w wojewódzkim ośrodku ruchu drogowego lub w ośrodku szkolenia kierowców posiadającym poświadczenie potwierdzające spełnianie dodatkowych wymagań, o których mowa w art. 31 ust. 1.

Ostatnia edycja:
Powrót