Karta stałego pobytu/polskie obywatelstwo dla obywatela Ukrainy

• Autor wątku Autor wątku KasKas1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KasKas1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Hej,

mam nadzieję że pomożecie, bo ja z tego prawniczego języka nic nie rozumiem.

Osoba będąca obywatelem Ukrainy, mieszka i pracuje legalnie w Polsce i nieprzerwanie od prawie 5 lat. Posiada kartę pobytu tymczasowego, którą musi odnawiać co jakiś czas.
Jakie warunki musi spełnić żeby ubiegać się o kartę stałego pobytu? Czy może zrobić to sam czy musi to być na wniosek pracodawcy?

Docelowo chce się ubiegać o obywatelstwo polskie, znalazłam takie warunki w ustawie:

Art. 30. 1. Za obywatela polskiego uznaje się:
1) cudzoziemca przebywającego nieprzerwanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej co najmniej od 3 lat na podstawie zezwolenia na pobyt stały, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej lub prawa stałego pobytu, który posiada w Rzeczypospolitej Polskiej stabilne i regularne źródło dochodu oraz tytuł prawny do zajmowania lokalu mieszkalnego;

nie rozumiem kompletnie o co chodzi w tej pogrubionej części - prawo stałego pobytu to to samo co zezwolenie na pobyt stały? Jeśli nie, to jak takie prawo stałego pobytu otrzymać?

Z góry dziękuję bardzo za pomoc :)

Osoba będąca obywatelem Ukrainy, mieszka i pracuje legalnie w Polsce i nieprzerwanie od prawie 5 lat. Posiada kartę pobytu tymczasowego, którą musi odnawiać co jakiś czas. Jakie warunki musi spełnić żeby ubiegać się o kartę stałego pobytu? Czy może zrobić to sam czy musi to być na wniosek pracodawcy?
Art. 195 ustawy o cudzoziemcach (http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20130001650/T/D20131650L.pdf)

Art. 30. 1. Za obywatela polskiego uznaje się:
1) cudzoziemca przebywającego nieprzerwanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej co najmniej od 3 lat na podstawie zezwolenia na pobyt stały, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej lub prawa stałego pobytu, który posiada w Rzeczypospolitej Polskiej stabilne i regularne źródło dochodu oraz tytuł prawny do zajmowania lokalu mieszkalnego;
To znaczy że można się ubiegać o polskie obywatelstwo wtedy gdy posiada się zezwolenie na stały pobyt przez określony czas.

Powrót