Karta wifi na próbę a Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej

• Autor wątku Autor wątku Briareum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Briareum

Użytkownik
Odpowiedzi
193
Chcę kupić kartę wifi do komputera. Jednak nie mam pewności czy będzie ona poprawnie działać na planowaną odległość. Karty pakowane są zazwyczaj w blistery ale ich instalacja nie wiąże się z podawaniem kodu itp. Czy mogę zatem kupić taką kartę na odległość a przypadku gdyby nie działała skorzystać z tej ustawy i w terminie 14 dni odesłać ją sprzedawcy ?

Tak, jeśli kupisz na siebie a nie na firmę.

Sprzedawca zapewne sprawdzi kartę i zauważy, że ona nie działa i wtedy stwierdzi, że sprzedał sprawną a zwrócono mu wadliwą.
Towar wadliwy należy reklamować.

jch15 napisał:
Sprzedawca zapewne sprawdzi kartę i zauważy, że ona nie działa i wtedy stwierdzi, że sprzedał sprawną a zwrócono mu wadliwą.
Towar wadliwy należy reklamować.
Chyba nie zrozumiałeś o czym piszę. Nie mam na myśli podmiany na uszkodzoną kartę tylko TEST CZY TEN KONKRETNY MODEL KARTY będzie łapać sygnał z mojego routera wifi gdy znajdzie się zamknięta w obudowie komputera stacjonarnego i umieszczona w takiej odległości jaką planuję. Normalnie kupując kartę w sklepie sprzedawcy nie interesuje czy dany model będzie czy nie będzie poprawnie łapał sygnał. Jeśli karta jest sprawna to po stronie jej nabywcy leży takiej jej umieszczenie by łapała sygnał i to nie może być powodem odstąpienia od umowy kupna. A tu nie będę musiał podawać powodu bo sprzedaż na odległość.

Powrót