Karty do gry z pocztówkami

• Autor wątku Autor wątku Pikaro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pikaro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Sprawa praw autorskich do pocztówek pojawiła się już na Forum, ale mój problem jest nieco inny.
Rok temu zarejestrowałem Muzeum Kart do Gry, które kolekcjonuję już od 40 lat. Oprócz kart kolekcjonuję wszelkie przedmioty związane graficznie lub tematycznie z kartami, jak pocztówki, plakaty, grafiki, obrazy, exlibrisy, szkatuły, itd., czyli jednym słowem wszystko. W ramach działalności prowadzonej przez Muzeum chciałbym wydawać karty do gry z reprodukcjami pocztówek (oczywiście też o tematyce karcianej), których mam w zbiorze ponad 1500, więc wystarczyłoby na kilka edycji talii. Pocztówki, które zamierzam wykorzystać pochodzą z końca XIX i początku XX wieku, a więc upłynęło już 70 lat od ich wydania. Wydawcy tych pocztówek są najczęściej anonimowi, ich autorzy także.
Czy drukując karty z takimi pocztówkami, oczywiście do celów komercyjnych mogę narazić się na zarzut związany z naruszeniem praw autorskich.
I druga, w zasadzie podobna kwestia. Chciałbym też jako Muzeum kart wydać publikację książkową "Karty do gry na starych pocztówkach". Czy taka forma wykorzystania tych pocztówek nie naruszy prawa autorskiego?
Bardzo proszę o precyzyjną wykładnię prawną tego problemu.
Pozdrawiam,
Pikaro

W poprzednio obowiązujących ustawach przyznanie utworom fotograficznym ochrony prawnoautorskiej wymagało oznaczenia na nich praw autorskich. Pocztówki nie mające takiego oznaczenia możesz wykorzystywać swobodnie. Czas trwania ochrony autorskich praw majątkowych określa Rozdział 4 Prawa Autorskiego.

Powrót