Kary w Niemczech - jak sprawdzić status.

• Autor wątku Autor wątku hoolio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hoolio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Od dluższego czasu próbuje pomoc mojemu kuzynowi i jego dziewczynie.
2 lata temu wpadli na głupi pomysł i wybrali się kilka razy z sąsiadem do Niemiec w celu przemytu papierosów. Oczywiście złapali ich i to nie raz. Teraz oboje mają do zapłacenia kary pieniężne.

Ja mieszkam w Holandii. Zapraszałem ich kilka razy do siebie na wakacje i do pracy sezonowej. Boja sie jednak przejechać przez granice niemiecką ponieważ mają malutkie dziecko i nie chcą ryzykować.
Jak mogę sprawdzić czy te kary widnieją dalej w komputerze na granicy i czy jest nakaz zatrzymania ich. Czy jest mozliwosc otrzymania jakiejs gwarancji ze policja niemiecka ich nie zamknie?
Prosze o pomoc lub namiary na osoby, które mogą pomóc.

Pozdrawiam

RE: Kary za przymyt papierosow - przejazd przez granice

witam.
niestety kara finansowa będzie się wlekła za nimi. znając policję niemiecką przed upływem 5 lat (bo po 5 latach jest przedawnienie) przyślą im pismo,że sprawę skierowali polskiemu urzędowi skarbowemu i będzie ich ścigał polski komornik. tego na pewno nie unikną.
natomiast jeśli chodzi o zatrzymanie gdyby przekroczyli "granicę", to przy pierwszej kontroli drogowej, gdy policja będzie sprawdzać ich osoby i otrzyma informację o zaległościach finansowych to pewnie ich zatrzymają.
Niestety nie ma innej możliwości sprawdzenia czy ich zamkną czy też nie jak przekonanie się na własnej skórze. można pisać pisma do niemieckiej straży granicznej z zapytaniem czy dane osoby mogą przebywać na terenie Niemiec mając zobowiązania finansowe,których nie spłacają.oczywiście należy wtedy podać numer sprawy z której mają nałożone kary pieniężne.

Przecież na granicy nie ma już odpraw, komputerów itd.

Powrót