kasa chorych??? samozatrudnienie w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku becia24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

becia24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam ponownie :)

chcialabym sie dowiedziec, w ktorej kasie chorych w Niemczech moge, jako osoba samozatrudniona, zawrzec ubezpieczenie zdrowotne: w "panstwowej" czy prywatnej??? Pytam, bo przegladalam rozne kasy chorych i sporo sie roznily, jezeli chodzi i skladki miesieczne- od ok. 50€ w panstwowej do ponad 200€ w prywatnej. A ze moje zarobki miesieczne nie beda przekraczac 990€ miesiecznie (lub beda nawet nizsze), to wydanie 200€ tylko na ubezpieczenie jest dla mnie malym szokiem i duzym wydatkiem. Czy wolno mi sie ubezpieczyc w panstwowej kasie chorych? Jezeli tak, to na jakich warunkach i ile wynosila by mnie miesieczna skladka?

Za pomoc serdecznie dziekuje i na pewno jeszcze sie tu pojawie, cos mi sie tak wydaje.

Pozdrawiam
becia

Czy wolno mi sie ubezpieczyc w panstwowej kasie chorych? Jezeli tak, to na jakich warunkach i ile wynosila by mnie miesieczna skladka?
Nie ma mósu weś za 50e

Witam serdecznie.
jesli chodzi o ubezpieczenie samozatrudniajacych sie to podstawowe pytanie brzmi: jak dlugo juz jestes w NIemczech i nie posiadasz ubezpieczenia? w przypadku gdy jestes dluzej niz 3 miesiace ubezpieczenie w kasie panstwowej niestety odpada, i pozostaje jedyni eubezpieczenie prywatne a kwota waha sie w zaleznosci od twojego stanu zdrowia i swiadczen jakie chesz miec. jesli to wystraczy to pozdrawiam jak masz jakies bardziej szczegolowe pytani ato zapraszam na maila: Pauline.1983@gmx.de

Powrót