kasa od rodzica na konto= darowizna?

• Autor wątku Autor wątku aksior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aksior

Użytkownik
Odpowiedzi
74
Witam
rodzic chce mnie wesprzeć w kupnie samochodu - czy to jest darowizna?
rozumiem że musi to iść z konta bankowego na moje konto bankowe?
podatku od tego nie zapłacimy pod warunkiem zgłoszenia do US?
Jak to mam zgłosić, osobiście czy online lepiej? jaka deklaracja? dostaje sie jakieś potwierdzenie? Czy oni jakieś kwoty 30 tys badają konta czy coś?

aksior napisał:
rodzic chce mnie wesprzeć w kupnie samochodu - czy to jest darowizna?
Tak.
aksior napisał:
rozumiem że musi to iść z konta bankowego na moje konto bankowe?
Najlepiej.
aksior napisał:
podatku od tego nie zapłacimy pod warunkiem zgłoszenia do US?
Podatnikiem jest obdarowany i to obdarowany może być zobowiązany do zapłaty takiego podatku. Zgłoszenie darowizny na formularzu SDZ-2 obradowany składa do US. Nie zgłasza się darowizny na formularzu SD-Z2 jeżeli suma darowizn z obecnego roku oraz poprzednich pięciu lat od danej osoby nie przekroczyła kwoty 36.120 złotych.
aksior napisał:
Dostaje sie jakieś potwierdzenie?
Tak.

Suma nie przekroczy 30 tys, ale mimo to chcielibyśmy zgłosić ten fakt do us dla spokoju..
Zatem jak tego dokonać skoro ten druk ponoć wypełnia się w przypadku nadwyżki 36 tys.

I jeszcze jedna kwestia...czy ja musze mieć jakaś umowę spisaną z ojcem? jak to wygląda?
oraz zanosząc druk do US musze mieć wydruk z banku jakiś czy wydruk screenu z banku jako załącznik czy coś?

aksior napisał:
I jeszcze jedna kwestia...czy ja musze mieć jakaś umowę spisaną z ojcem? jak to wygląda?
Przy umowie darowizny przepisy wymagają by oświadczenie darczyńcy było złożone w formie aktu notarialnego. Użycie innej formy prawnej umowy (np. zwykła umowa pisemna zawierająca oświadczenia obu stron) i wykonanie darowizny powoduje, że taka umowa jest ważna pomimo niezachowania formy określonej w przepisie.
aksior napisał:
oraz zanosząc druk do US musze mieć wydruk z banku jakiś czy wydruk screenu z banku jako załącznik czy coś?
Potwierdzenie przelewu z banku. Wydruk zrzutu ekranu niekoniecznie. Jeżeli zawarto pisemną umowę także trzeba będzie ją przedstawić.
aksior napisał:
Zatem jak tego dokonać skoro ten druk ponoć wypełnia się w przypadku nadwyżki 36 tys.
Na tym samym druku - innego nie ma.

pytanie jeszcze...dla wypelnienia formularza
pieniądze zostały wysłane w banku ok 17 dnia 18.09
wpłynęły dnia 19.09 po poludniu
czyli punkt 4 data nabycia i punkt 5 data powstania co wpisujemy? jakie daty?

aksior napisał:
czyli punkt 4 data nabycia i punkt 5 data powstania co wpisujemy? jakie daty?
Jeżeli umowa nie była spisana w formie aktu notarialnego to w obu przypadkach wpisuje się dzień otrzymania przelewu.

Powrót