Kasy fiskalne - moduł online

• Autor wątku Autor wątku slowikpatryk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slowikpatryk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich,

W związku z koniecznością wymiany kas fiskalnych na te z modułem online do 1 lipca w przypadku gastronomii, zastanawiam się, czy mój przypadek kwalifikuje się pod te przepisy.

Prowadzę lodziarnie osiedlowe, które kupują gotowy produkt od spółki matki i świadczą usługę w zakresie sprzedaży. Lody nakładane są na wafelek i sprzedawane na wynos przez okienko, także klienci nie wchodzą do środka. Czy to kwalifikuje się pod działalność gastronomiczną ? Dodam , że lokal jest odebrany przez sanepid i zapisany w rejestrze lokali gastronomicznych.

Słyszałem , że foodtrucki są wyłączone z tego przepisu , ale pytanie , co świadczy o mobilności punktu... Czy to , że jest zarejestrowany jako pojazd, czy przyczepę gastronomiczną?? Czy może musi zmieniać lokalizację np. co sezon.

Usługa związana z wyżywieniem nie musi być ewidencjonowana na kasie fiskalnej, jeśli świadczona jest na pokładzie samolotu lub w postaci stołówki w placówkach wymienionych w art. 43 ust. 9 ustawy, prowadzonych przez te placówki, a udostępnianych wyłącznie dla uczniów, studentów i innych podopiecznych oraz nauczycieli i personelu. Chodzi zatem o szkoły, publiczne i niepubliczne przedszkola, szkoły wyższe czy placówki opiekuńczo-wychowawcze.
Nigdzie mowy nie ma o zwolnieniu food-trucków

Dziękuję za zainteresowanie. To, że kasa fiskalna musi być , to jest wiadome. Problem polega na tym, czy już istniejące kasy fiskalne w foodtruckach muszą być wymieniane od 1 lipca na kasy fiskalne z modułem online. W tej chwili posiadam po prostu takie standardowe , ale w tym roku wchodzi przepis , ze trzeba je wymienić , na pewno w restauracjach itp. Pytanie, czy to dotyczy również mnie

Wymiana dotyczy całej branży gastronomicznej z wyłączeniem powyżej.

Powrót