Kat.C a jazda samochodem osobowym.

• Autor wątku Autor wątku K.2.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

K.2.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.Jestem posiadaczem prawa jazdy kat.C(samochody ciężarowe)od ponad 20 lat.Dojeżdżam do pracy osobowym,jednak nie posiadam kategorii B.Czy jako posiadacz wyższej niewątpliwie kategorii mogę kierować osobowym jako jedna osoba i co na to współczesne prawo?Bo o ile mi wiadomo kiedyś bez pasażera mogłem jeździć.Proszę o konkretną odpowiedź bo szukałem u różnych źródeł odpowiedzi i nic.Dziękuję i pozdrawiam:)

Z prawa o ruchu drogowym wynika że kat. C uprawnia do kierowania pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym. Ponieważ pojazdy samochodowe poniżej 3,5 t nie są wymienione sugeruje to że nie masz uprawnień do prowadzenia takich pojazdów.

Musi Pan być posiadaczem uprawnień kategorii B do prowadzenia pojazdu osobowego poniżej 3,5T. Inaczej naraża się Pan na wykroczenie karane mandatem w kwocie 300zł za brak kategorii.

Obecnie, aby uzyskać uprawnienia kat. C, trzeba być posiadaczem kat.B.

Tak było zawsze. Kolega kat. B zapewne za coś stracił.

pistollo napisał:
Tak było zawsze.

Nie. Tak nie było zawsze.
Coś mi świta, że "przymusowi żołnierze" kiedyś wychodzili z wojska z kategorią C. Bo mogli ja zrobić.

pistollo napisał:
Tak było zawsze.

Kiedyś były przepisy zezwalające na kurs i egzamin kat C bez B, nie tylko dla wojaków. Mój dziadek tak miał, a w wojsku nie robił uprawnień.

Panowie wojsko zawsze miało inne pomysły. Kiedyś były 4 kategorie PJ. 1. Samochód do 3,5 oraz motocykl, 2. 1+ciężarowe, 3. 2+autobusy, 4.ciężarowy i autobus z przyczepą. I rzeczywiście można było robić od razu kategorię 2 z tym, że i tak szkolenie zaczynało się od samochodu osobowego. Taki system obowiązywał bodajże do lat 80tych. potem ci co mieli kat 2 dostawali automatycznie ABC.

Ja robiłem kat.C w wojsku(98r),i też dziwiło mnie to że ludziki podchodzą do C,gdzie warunkiem już wtedy było posiadanie kat.B przez min 2 lata,to chyba podchodziło pod jakieś przepisy wojskowe,a zdawaliśmy i tak egzamin w WORD.I tak to mieli kat C bez B.

Powrót