kaucja przed sprawa

• Autor wątku Autor wątku dita1532
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Co pani rozumie przez stwierdzenie "za osobę"?

No jes.li prokurator się zgodzi na zmianę środka to tak.

Kwestie zwiazane ze stosowaniem środków zapobiegawczych są bardzo szczegółowe, nie sposób zgadywać, co mysli prokurator.
A wygląda tak, że jak prokurator chce zmienić środek (strona może też składac wnioski o zmianę) to w dniu x np. ktoś składa poręczenie majątkowe i w tym samym dniu jest uchylany areszt.

Ale to nie jest tak, że ktoś sobie wpłaci znikąd a aresztowany ma wyjść.

W zasadzie ktokolwiek.
Z reguły są to jednak osoby najbliższe.

No tak ale równie dobrze kaucję może wpłacić też ktoś z poza rodziny. A kaucja wcale nie musi być aż tak ogromną. Ja za męża wpłaciłam 2 tys

Kaucję często wpłaca też adwokat- otrzymawszy pieniądze od rodziny oskarżonego, my 5 tys zł kaucji mieliśmy.

ja za siebie musialam wplacic 5 tys kaucji juz na poczet grzywny i jeszcze drugie 5 tys poreczenia majatkowego , ktore wplacila siostra ale nie rozumie dlaczego siostrze po zapadnieciu wyroku nie zwrocono tych 5 tys zl a moich 5 tys nie przelano do urzedu skarbowego na poczet grzywnej tylko pozostaly w depozycie w sadzie , w urzedzie mam splacc grzywne

Należy pamiętać że nie wystarczy chcieć wpłacić pieniądze za kogoś. O tym czy "kaucja" zostanie w ogóle przyjęta decyduje w pierwszej kolejności organ prowadzący postępowanie.

eśli było poreczenie, nie orzeczono przepadku, zaczeto wykonywać karę - proszę napisac do sądu o zwrot kaucji.

Powrót