Kaucja za butelki

• Autor wątku Autor wątku rakso_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rakso_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

jaka jest podstawa prawna, dzięki której sprzedawca może odmówić przyjęcia butelki po piwie bez okazania paragonu zakupu ? (zarówno na wymianę, jak i na wypłatę kaucji)

Dziękuję :)

Ja myślę, że to może być ustawa paragonowa :P
Nie ma takiej podstawy prawnej. Natomiast spotkałem się z takim czymś, że sprzedawca wołał przy mnie paragon od klienta czy kupował w tym miejscu alkohol.
Przyznam szczerze, że wydało mi się to dość dziwne, ale nie dotyczyło mojej osoby więc się nigdy nad tym nie zastanawiałem.
Sprzedawcy / właściciele sklepów różne sobie wprowadzają przepisy np. płatność kartą powyżej 10 czy 20 złotych. Na to również nie ma przepisu, a więc nie powinni tak robić.

@loco1
Ja tam nie wnikam w to czy mogą czy nie, ale pamiętam taki program w TV, że nie wolno tak im robić. Była to oczywiście UWAGA TVN :D
Dla mnie mogą zrobić nawet i więcej bo ja jakieś tam drobne do 100 złotych noszę przy sobie :)

loco1 napisał:
To akurat mogą robić.

Żaden przepis tego nie zabrania, ale umowa z operatorem kart płatniczych już tak:D:D Tylko klienci tego nie zgłaszają.

Jeśli butelki były zakupione w danym sklepie, sprzedawca ma obowiązek przyjąć, oraz wypłacić kwotę jaka została uiszczona za butelki zwrotne. Natomiast jeśli butelki były zakupione w innym sklepie, sprzedawca ma takowy towar w sprzedaży, również ma obowiązek je przyjąć, jednak już nie ma obowiązku zwracać opłaty którą sam pobiera za takie opakowanie zwrotne, może nawet przyjąć wyłacznie bez zwrotu pieniędzy za butelkę.

aha, czyli sprzedawca jak takowe piwo posiada w sklepie na półkach to powinien kaucje zwrócić za butelkę piwa, nawet jak paragonu już się nie ma, to ile gr. za butelkę powinien zwracać 35gr? bo nie na każdej butelce pisze ile, czy to od producenta zależy?

mariobrosmajor napisał:
aha, czyli sprzedawca jak takowe piwo posiada w sklepie na półkach to powinien kaucje zwrócić za butelkę piwa, nawet jak paragonu już się nie ma, to ile gr. za butelkę powinien zwracać 35gr? bo nie na każdej butelce pisze ile, czy to od producenta zależy?

Przeczytaj ze zrozumieniem #7.

aha czyli paragon nie potrzebny dla sprzedawcy :) ale dalej nie napisałeś mi ceny, ????????

Napisał Ci wyraźnie:
Kanas napisał:
może nawet przyjąć wyłacznie bez zwrotu pieniędzy za butelkę.
Tak więc buteleczki możesz mu przynieść, a on odpłaci Ci się za nie szczerym uśmiechem. :)

Nie rozumiesz
  1. masz butelkę i paragon, że kupiłeś w tym sklepie= dostajesz zwrot kaucji
  2. masz butelkę i NIE masz paragonu, że kupiłeś w tym sklepie= NIE dostajesz zwrotu kaucji, ale samą butelkę mają obowiązek przyjąć gdy mają takie w sprzedaży.

Z tego co zrozumiałam - możesz oddać butelkę, ale nic za nią nie dostaniesz. :P

hehe, to bez sensu, to pewnie nie skorzystam z takich usług

Czyli kupując piwo w butelce bierzesz paragon i zwracasz w tym samym sklepie, chyba, że sprzedawca dobrowolnie zwraca kaucję nie wymagając paragonu.

Podłącze się pod ten temat, ponieważ mam również pytanie dotyczące kaucji.
Jak powszechnie wiadomo, kaucja za butelki w 2013 roku wynosiła o,35 gr. Chciałabym zapytać, czy któryś z forumowiczów orientuję się, czy jest zgodne z prawem samowolne podwyższenie kaucji na np. 0,50 gr?
Mam taką nieprzyjemną sytuację z właścicielką małego, osiedlowego sklepiku u której zakupiłam niegdyś na urodziny znaczną ilość alkoholu, w butelkach zwrotnych, na które co najważniejsze posiadam paragony (:!:), ale nie mogę ich zwrócić gdyż "uprzejma" Pani właścicielka oznajmiła mi, że ona nie ma miejsca na tyle butelek!!! Ale kaucję po 0,50 gr za każdą zgarnęła z wielką przyjemnością:!:

W mojej miejscowości są przypadki że sklepy skupują butelki płacąc 15-20 gr Czy to jest legalne.?

tediyxti napisał:
W mojej miejscowości są przypadki że sklepy skupują butelki płacąc 15-20 gr Czy to jest legalne.?
Zależy, jeśli zostały zakupione w tym sklepie, pobrano kaucję w kwocie xxx to w takią kwotę należy zwrócić. Natomiast jeśli zostały zakupione w innym miejscu, to sprzedawca (jeśli ma taki towar na stanie) ma obowiązek je przyjąć, natomiast nie ma obowiązku zwracać kaucji.

POST ZOSTAŁ USUNIĘTY Z UWAGI NA ZAWARTOŚĆ TREŚCI NARUSZAJĄCYCH REGULAMIN FORUM PRAWNEGO.
Proszę zapoznać się z Regulaminem, a szczególnie z §9 Regulaminu FP

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót