Kaufland

• Autor wątku Autor wątku eco91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eco91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, moje pytanie dotyczy marketu Kaufland.
Na stronie tej firmy nie ma jako takiego regulaminu, lecz widnieje informacja :

Gwarancja świeżości
Każdy, kto znajdzie u nas jeden lub więcej przeterminowanych produktów otrzyma bon towarowy o wartości 5zł w ramach przeprosin. (Do odebrania w punkcie informacyjnym. Bon towarowy o wartości 5zł przysługuje raz dziennie i nie jest mnożony przez liczbę znalezionych produktów.)

Na moim osiedlu istnieje grupa, która wykorzystując ten przepis chodzi do Kauflandu szukając produktów przeterminowanych. Z początku wszystko było w porządku jednak od pewnego czasu dyrekcja sklepu oraz ochrona grozi, że wytoczy Nam sprawę sądową. Argumentują to tym, że my nie natrafiamy na ten produkt podczas robienia zakupów, a jedynie szukamy okazji - zarzucają nam wymuszenie ( robimy to parę razy w tygodniu ). Niejednokrotnie spisywano nasze dane, adresy, szkoły ( dla celów wewnętrznych ), które musieliśmy podać, bo nie wydano by Nam bonów.
Zgodnie ze słownikiem języka polskiego słowo znaleźć oznacza - odszukiwać, wyszukiwać, natrafiać, zyskiwać, osiągać.
Moja pytanie brzmi, czy w świetle prawa to co robimy jest nielegalne i może podlegać karze ?

Dziękuje za pomoc.
Kamil

z punktu widzenia prawa spolek handlowych na pewno nie :P

To az tyle jest przeterminowanego zarcia tam, ze grupami je wylapujecie?
Popsules sobie interes, jutro pol osiedla sie zleci.

To ciekawe, ze Was sadem strasza, chcialbym taki pozew zobaczyc.
Jak dla mnie wasza "dzialalnosc" jest wrecz spolecznie pozyteczna.
Chyba, ze sami podrzucacie jogurty zeby je potem znalezc.
Jak robia nieprzemyslane promocje to sami sobie winni.

PS. To wasza spec-grupa ?
------> link

Ehh... a ja zawsze sprawdzam daty ważności na nabiale i produktach, które mają krótki termin przydatności i (choć to chyba dobrze) rzadko trafiam na przeterminowane. Chyba muszę częściej robić zakupy w kauflandzie :D

To co robiecie jest jak najbardziej legalne, mało tego - pożyteczne z punktu widzenia interesów konsumentów. A tak na marginesie, oferowanie konsumentom towaru przeterminowanego jest wykroczeniem, za które grozi grzywna!

Nie, to nie my. W zeszłym miesiącu było ~350 bonów, także towaru przeterminowanego jest codziennie dla każdego. Nigdy mi się nie zdarzyło, abym czegoś nie znalazł. Dziękuje za poradę !

^ DO ZAMKNIĘCIA

Powrót