Kawałek ziemi a ubezpieczenie w KRUS

• Autor wątku Autor wątku lukas1215
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukas1215

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, jestem w trakcie dzielenia ziemi prawie 3ha, zostanie mi przy podzieleniu 82ar. Na tym obszarze usytuowany jest budynek mieszkalny, droga dojazdowa praktycznie na środku w wzdłuż tej działki, szamba, studnia i liczne nasadzenia drzew iglastych i liściastych. Dzwoniłem do KRUS z zapytaniem o obowiązkowe ubezpieczenie, czy się kwalifikuje bo to jest tylko 82ar. Dostałem taką odpowiedź, że się nie kwalifikuje. Ale przeszedłem się do swojej gminy żeby sprawdzić jaki jest przelicznik ziemi na tym kawałku i wyszło mi, że jest x1,5. Więc po przeliczeniu wychodzi powyżej hektara przeliczeniowego i teraz zgłupiałem krus mówi że nie podlegam, a z przeliczenia wychodzi co innego.

Zapewne w KRUS podałeś he fizyczne i dlatego taka odpowiedź. Weź w gminie zaświadczenie o wielkości użytków rolnych i z tym zaświadczeniem do KRUS. Zapewne będziesz podlegać pod obowiązkowe ubezpieczenie (pow. 1 ha przeliczeniowego)

No właśnie pewnie będę podlegal,ale nie ukrywam że bardziej zależałoby mi w zarejestrowaniu się urzędzie pracy. Bo aktualnie nie posiadam zatrudnienia. A w tym wypadku wszystko ziemia przekreśla.

lukas1215 napisał:
A w tym wypadku wszystko ziemia przekreśla.
Raczej nie do końca. Ale zaświadczenie i tak musisz mieć.

Przyznanie statusu osoby bezrobotnej cytat z Powiatowego Urzędu Pracy:
nie jesteś właścicielem lub posiadaczem samoistnym lub zależnym nieruchomości rolnej, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz.U. 2023 r. poz. 1610), o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 2 ha przeliczeniowe lub nie podlegasz ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu stałej pracy jako współmałżonek lub domownik w gospodarstwie rolnym o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 2 ha przeliczeniowe.

U ciebie nie będzie ponad 2 ha przeliczeniowe. Co do ubezpieczenia w KRUS to musisz dopytać się. Czy w tym przypadku będziesz podlegać jeżeli zarejestrujesz się w Urzędzie Pracy

Ostatnia edycja:
Właśnie zadzwoniłem do urzędu pracy i Pani powiedziała że przekracza 1ha przeliczeniowy i nie mogę zarejestrować się jako bezrobotny...

Nigdzie nie dzwoń. Weź zaświadczenie i idź do w/w instytucji, wszystko na piśmie. Jeżeli nie można UP czy KRUS to niech dadzą odmowę na piśmie

Powrót