Kazus cywilne pomocy!!

• Autor wątku Autor wątku benio85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

benio85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
17 - letni Jacek K., na miesiąc przed swoimi 18-stymi urodzinami wygrał w popularnym teleturnieju kwotę 125 tysięcy złotych. Tydzień przed urodzinami postanowił zrobić sobie prezent i zawarł pisemną umowę sprzedaży na mocy której prowadząca salon samochodowy spółka X sp. z o.o. zobowiązywała się w dniu jego urodzin przenieść na niego własność samochodu marki Y, Jacek zobowiązywał się zaś tego właśnie dnia odebrać samochód i zapłacić kwotę 100 tysięcy złotych. Rankiem w dzień 18-tych urodzin Jacek udał się do salonu spółki X sp. z o.o., zapłacił cenę sprzedaży i odjechał nowiutkim samochodem. Rodzice Jacka mieli jednakże inne plany co do wykorzystania wygranych pieniędzy - chcieli z pomocą uzyskanych pieniędzy zaciągnąć kredyt hipoteczny i kupić synowi mieszkanie. Ojciec Jacka - po rozmowie z synem - tego samego dnia zwrócił samochód do salonu i zażądał zwrotu kwoty zapłaconej przez syna tytułem ceny sprzedaży, argumentując, iż umowa zawarta przez osobę ograniczoną w zdolności do czynności prawnych jest nieważna bez zgody przedstawiciela ustawowego takiej osoby, umowa sprzedaży została zaś zawarta przez syna przed ukończeniem 18 roku życia. Prezes zarządu spółki X sp. z o.o. odparł zaś, iż skoro Jacek K. zapłacił za samochód i odebrał go, to umowy nie da się już podważyć.
Kto ma rację? Czy umowa jest ważna? Zwięźle uzasadnij stanowisko.

Bardzo proszę o pomoc- moim skromnym zdaniem umowa cierpi na bezskuteczność zawieszoną i może zostać potwierdzona po uzyskaniu pełnoletności. Tylko zastanawia mnie termin- bo w dniu urodzin miał już ukończone 18 lat, czy w nastepnym dniu po urodzinach? bo sam już się zakręciłem :-(

Ojciec nie może się powoływać na to że umowa jest nieważna bez zgody przedstawiciela ustawowego, bo syn może potwierdzić to sam po ukończeniu lat 18, a sprzedawca nie wyznaczył terminu na potwierdzenie. Tylko czy rankiem w dniu urodzin miał ukończone 18 lat czy nie? Tu bardzo poproszę o pomoc

Powrót