Kazus do rozwiązania-postępowanie sądowo-administracyjne.

• Autor wątku Autor wątku magotym
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magotym

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu kazusu z postępowania sądowo-administracyjnego. Niestety nie wiem nawet jak się do tego zabrać. A kazus mam na jutro do rozwiązania na zaliczenie (1z5)...:rolleyes: Pomóżcie!!!:rolleyes:

STAN FAKTYCZNY:
"ABC spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Katowicach wniosła do WSA w Gliwicach skargę na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Katowicach wydaną w przedmiocie ustalenia warunków zabudowy należącej do spółki nieruchomości położonej w Katowicach.
W ogólnym postępowaniu administracyjnym poprzedzającym wydanie zaskarżonej decyzji oprócz w/w spółki brały udział także inne strony - Jan Kowalski, Lucjan Ptak oraz Wiesław Huk, których posesje sąsiadują bezpośrednio z nieruchomością spółki ABC.
Już po wszczęciu postępowania sądowo administracyjnego spółka ABC zbyła część swojej nieruchomości na rzecz Marka Fikołka, prowadzącego jednoosobową działalność gospodarczą, w następstwie czego Marek Fikołka zgłosił swój udział w postępowaniu sądowoadministracyjnym dotyczącym skargi spółki ABC na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Katowicach.
W tym samym czasie swój udział w tym postępowaniu postanowiło także zgłosić działające w Katowicach Stowarzyszenie Przyjaciół Zieleni Miejskiej.
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach dopuścił jednak do udziału w sprawie wyłącznie Marka Fikołka, natomiast w odniesieniu do wniosku Stowarzyszenia Przyjaciół Zielni Miejskiej w Katowicach wydał rozstrzygnięcie odmowne."

- wskaż, na podstawie opisanego wyżej stanu faktycznego: strony postępowania, uczestników postępowania - obligatoryjnych i fakultatywnych;

- wskaż czy Stowarzyszenie Przyjaciół Zielni Miejskiej w Katowicach ma możliwość zakwestionowania rozstrzygnięcia Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach dotyczącego odmowy dopuszczenia tej organizacji do udziału w postępowaniu sądowoadministracyjnym w przedstawionej sprawie.

z góry dziękuje za pomoc, Magotym.

Stronami zgodnie z artykułem 33 ustawy o ppsa jest skarżący,czyli ABC spólka z ograniczoną odpowiedzialnością w Katowicach, a organem,którego decyzja jest zaskarżana jest Samorządowe KOlegium Odwoławcze w Katowicach.
---------
Uczestnicy obligatoryjni: czyli tacy którzy brali udział w postępowaniu administracyjnym poprzedzającym wydanie decyzji,ale nie wnieśli skargi (zgodnie z artykułem 33par.1) są: Jan Kowalski, Lucjan Ptak, Wiesław Huk.
Uczestnicy fakultatywni: w tym przypadku jest to Marek Fikołek,który mimo,że nie brał udziału w postępowaniu administracyjnym,a dotyczy to jego interesu prawnego.(zgodnie z artykułem 33par.2).
---------
Stowarzyszenie Przyjaciół Zieleni Miejskiej w Katowicach może złożyć zażalenie na postanowienie WSA dot. odmowy dopuszczenia tej oragnizacji do udziału w postępowaniu,bo zgodnie z art.33 par.2 orgaznizacja społeczna może występować w sprawach dot.interesu prawnego innych osób, o ile sprawa dotyczy zakresu działalności statutowej organziacji.
---------
Nadmieniam,że żaden ze mnie umysł prawniczy. Zapewne jest to jeden z najprostszych kazusów,bo zapewne na Administracji trudno wymagać obszernej znajomości Prawa,ale nie jestem pewna czy jest to dobre rozwiązanie. Proszę o opowiedź. Dzisiaj mam go zanieść na zaliczenie. Pozdrawiam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie jesteś na czacie. Używaj funkcji
edit.gif
kiedy chcesz coś dodać do poprzedniego postu.

Nie korzystam z czatów. Ale dziękuje za podpowiedź. Pozdrawiam.

Okazało się,że kazus rozwiązałam dobrze...dziękuje za pomoc.

Powrót