Kazus hpipp

• Autor wątku Autor wątku Asiak900
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Asiak900

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Hej, wczoraj na egzaminie miałam taki kazus: starosta z Rawy chce zostać pisarzem ziemskim nie mając ziemi w Rawie. Pytanie czy może starosta zostac pisarzem ziemskim?
Drugi kazus: rok 1818 warszawa, małżeństwo chce wziąć rozwód, są kalwinistami. Jaka regulacja prawna normowała tę sytuację oraz jakie sądy i czy mogli wziąć rozwód?

Trzeci: 1936 rok, Warszawa, pan X wynajął mieszkanie od pana Y, po dwóch tygodniach okazało się, że nie działa instalacja elektryczna. Pan x podal pana y do sądu. Pytanie: jakie,prawo materialne i proceduralne normowało tę sytuację w tamtym czasie, a jakie normowałoby tę samą sytuację 10 lat temu?

Baardzo dziekuje za odpowiedz.!:)

Zajrzyj do książki. Nikt za Ciebie nie rozwiąże, dla zasady.

Drogi kolego, zajrzałam do ksiażki:) chciałam sprawdzić swój tok myślenia. Hejty teraz takie modne... A wyobraź sobie, że np. Co do pierwsZego zadania odpowiedzi jednoznacznej w podręczniku nie ma:) ale pozdrawiam Cię bardzo serdecznie!:)

Rozumiem, nie wiedzialam o istnieniu tej zasady, wobec czego przepraszam. Wiec tak co do pierwszego kazusu to potraktowalam pisarza ziemskiego jako urzad ziemski w zwiazku z czym starosta nie mogl byc rownoczesnie pisarzem.

Drugi kazus: uznAłam, że rozwód mogli wziąć, obowiązywał wtedy kodeks napoleona w zwiazku z czym nie bylo przeszkód. Dopiero późniejsze zmiany po powstaniu listopadowym zmienialy prawo malzenskie.

A trzeci: polski kodeks zobowiązań z 1934 roku oraz kodeks postępowania cywilnego z 1930 roku regulował te sytuację. Jesli jednak pan x wynająłby mieszkanie od pana y 10 lat wczesniej to obowiazywalby kodeks napoleona?

Teraz moze wyklaruje sie jakas dyskusja:) pozdrawiam!:)

1. Starosta nie mógł być pisarzem ziemskim, ponadto urzędnicy sądowi musieli spełniać cenzus osiadłości. Dlatego obie opisane okoliczności stanowią przeszkodę. ("Odrębne stanowisko zajmowali pozostali - obok sędziego ziemskiego - urzędnicy sądowi: podsędek i pisarz ziemski. Urzędnicy, zgodnie z ustalonym zwyczajem, byli mianowani dożywotnio przez króla spośród osiadłej szlachty danej ziemi, do czego zobowiązał się Ludwig Węgierski w przywileju koszyckim, a co szczegółowo przepisały przywileje nieszawskie." - s. 132 "historii ustroju i prawa polskiego" Bardacha, Leśnodorskiego i Pietrzaka)

2. Tak, sprawy małżeńskie regulował KN, właściwymi sądami były Trybunały Cywilne, rozwód był możliwy.

3. Tak, 10 lat temu KN i procedura rosyjska z 1864.

O ile dobrze pamiętam.

P.S. Jaka uczelnia?

Powrót